5
Full Cruise-kontroll

Tittel:
Mission: Impossible – Ghost Protocol
Sjanger:
Action, Thriller
Varighet:
2 t. 13 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Tom Cruise
  • Simon Pegg
  • Jeremy Renner
  • Paula Patton
  • Michael Nyqvist
Regissør:
Brad Bird

Aldri har “Mission: Impossible” vært mer blottet for handling, karakterutvikling og mellommenneskelig drama. Den har heller aldri vært i nærheten av å ha actionscener som dette. Kan man ikke glede seg over dette, og sette pris på det, kan man bare ha det så godt.

Tom Cruise som Ethan Hunt og hans team får skylden for et bombeattentat i Kreml i Moskva. Den amerikanske presidenten gir ordre om å initiere Ghost Protocol – en ordre som oppløser IMF (Impossible Mission Force), og gjør at Hunt & co. opererer som rogue-agenter. De må nå på egen hånd stoppe den gale svenske terroristen Kurt Hendricks (Michael Nyqvist), som egentlig står bak attentatet og planlegger å starte en global atomkrig.

Glem det at Nyqvist spiller en svensk terrorist som heter Kurt Hendricks, og at han vil starte atomkrig fordi han mener verden trenger det for å endelig finne fred. Glem det at Simon Pegg som det komiske sidekicket til tider blir litt vel karikakert, og serverer alle de klassiske sidekick-replikkene siden actionkomediens fødsel. Her skal du la deg rive med av beinhard action – for absolutt alle pengene. Og det gjør man, heldigvis. Det skal sies at det er vanskelig å ikke la seg fascinere når Tom Cruise henger 700 meter over bakken utenfor Burj Khalifa-tårnet i Dubai. Filmen serverer scene på scene med action, fart og spenning, og markerer seg med det som seriens mest actionfylte film til nå.

Plottet er tynt, og Michael Nyqvists karakter er en dårlig skrevet superskurk. Han får altfor lite tid på skjermen, og altfor få replikker til å gi oss noe inntrykk av verken han eller motivene hans. Den rake motsetning til Philip Seymour Hoffmans eminente skurkerolle i J.J. Abrams forgjenger. Det er ikke bare her filmen distanserer seg fra forrige film i 2007, regissør Brad Bird har også valgt å ta avstand fra Ethan Hunts emosjonelle historie – som var et av de fremste historieelementene i seriens tredje innslag. Her er Hunt og hans medkarakterer betraktelig mer endimensjonale, enkelt og greit reinspikka actionhelter. “Ghost Protocol” er en betraktelig enklere film enn hva forgjengerne har vært, men det den mangler i dybde og handling tar den igjen ved å servere heftige, adrenalinpumpende actionscener. Den våger å være den popcornfilmen den er ment å være. Det gjør at man ikke savner melodramaet, eller relasjonene karakterene imellom, og da lever “Ghost Protocol” veldig godt som en nedstrippet, hardbarka actionfilm.