4
Futuristisk action av den gamle sorten

Tittel:
RoboCop
Sjanger:
Action, Science fiction
Varighet:
1 t. 42 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Peter Weller
  • Nancy Allen
  • Kurtwood Smith
  • Ronny Cox
Regissør:
Paul Verhoeven

Paul Verhoevens klassiker går under lupen, og den holder seg overraskende bra.

Hvem har vel ikke hørt om RoboCop? OK, så er det sjans for at du ikke har hørt om denne karen. Men er du godt bevandret i filmens historie, så har du vel sneiet innom den gamle politihelten som ble en publikumsfavoritt på slutten av 80-tallet.

En politibetjent, ved navn Murphy (Peter Weller), blir skutt i filler under et oppdrag med makkeren sin Anne (Nancy Allen). Livet hans er tapt, men det som er igjen av ham blir brukt i et nytt prosjekt, kalt RoboCop. Delvis menneske og delvis robot, blir RoboCop det farligste våpenet som politiet tar i bruk mot kriminaliteten i Detroit. Men kan én RoboCop stoppe den onde Boddicker (Kurtwood Smith) og hans armé av kriminelle?

Svaret skal jeg ikke røpe nå, for jeg håper at du ser denne versjonen før nyinnspillingen kommer denne uka. Om du da ikke er så heldig at du har sett den allerede.

“RoboCop” er diggbar. Joda, den har tapt seg noe over årenes løp, men faktisk ikke så mye som man skulle tro. Underholdningsverdien er der, og dét er godt gjort med tanke på fallet både på effekter og noe så simpelt som synet på fremtiden.

For jeg må nesten si at den har et noe snodig bilde av fremtiden. Ikke bare er det en cyborg som rydder opp på gatene, men hvordan samfunnet fungerer virker noe fjernt fra det vi lever i nå i dag. Det kan vel ikke gå så galt på noen år? Eller?

Uansett er det her filmens kjerne og hjerte ligger. Joda, RoboCop setter en liten rekord i å fyre av skudd og drepe de slemme, men peller man bort det overfladiske laget, har RoboCop en beskjed (og en tematikk) som man ikke ser altfor ofte i tilsvarende filmer nå om dagen. RoboCop prøver faktisk å fortelle noe. Selv om det er skjult under metall og litervis med blod.

Regissør Paul Verhoeven har ikke akkurat det beste ryktet, men mange av hans filmer har brodd og fungerer godt som samfunnssatiré med trøkk. Og heldigvis så er det ikke noe fokus på det erotiske i denne filmen. Her skal det pøses ut stikk – som om Verhoeven har en utspekulert agenda.

Selv med en agenda, blir aldri “RoboCop” veldig mye mer enn en actionfilm med noen herlig klassiske actionscener. Skuespillet og en rekke av rollefigurene har brukt opp kvoten sin på klisjéer og tåpelighet – dermed blir det ikke rom for så mye annet enn ren underholdning. Og der er “RoboCop” som sagt god. Fortsatt.