5
Galaksens mest tufsete helter

Tittel:
Guardians of the Galaxy
Sjanger:
Action, Eventyr, Komedie, Science fiction
Varighet:
2 t. 1 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Chris Pratt
  • Karen Gillan
  • Zoe Saldana
  • Bradley Cooper
  • Lee Pace
  • Vin Diesel
  • Benicio Del Toro
  • Dave Bautista
Regissør:
James Gunn

Vi er tilbake i Marvels tegneserieverden, og denne gangen er helten en freidig, søt, skjørtejegende, tøff i trynet fredløs ved navn Peter Quill.

Og han (spilt av Chris Pratt) havner i skikkelig knipe etter å ha stjålet en mystisk kule fra en øde planet. De blå og nifse romvesenene fra planeten Kree, ledet av Ronan the Accuser (Lee Pace), hadde nemlig lumske planer for kulen, og setter Quill rett opp på svartelista.

Men Kree-folket vet å terge på seg andre, og før Quill vet ordet av det flokker det seg flere til ham: en MacGyver’sk vaskebjørn (Bradley Cooper), et tre (Vin Diesel), en grønn Lara Croft (Zoe Saldana) og en autistisk muskelbunt (Dave Bautista). Sammen blir de nødt til å redde galaksen fra de stygge planene til Ronan.

Dette actionspekkede oppdraget drar oss inn i en fargerik og pigg Star Wars-verden akkompagnert av et nydelig utvalg av gamle slagere. Kombinasjonen av en tvilsom planet og en dansende Chris Pratt med en walkman som spiller “Come and get your love” av Redbone, er nok den mest trivelige musikkseansen jeg har sett på film.

“Guardians of the Galaxy” kunne egentlig vært en katastrofe. Actionscenene kommer så tett i tett at når det siste oppgjøret kommer, er man egentlig ikke så engasjert i det som faktisk står på spill. Det er litt som når du ser på nyheter om jordskjelv langt vekk og du tenker “Uff da! Det var bra at de klarte seg”. Det er god action vi snakker om, altså – bitene fungerer helt fint hver for seg, men det kan til tider virke som om det bare spretter frem sleipinger med sci-fi-maskingevær i hytt og pine.

Heldigvis for Marvel har regissør og manusskribent James Gunn gjort en sabla god jobb med karakterenes småkjekling og kvikke kommentarer. “Guardians of the Galaxy” er morsom – hele tiden – og det er ikke slitsomt. Jeg vedder på at samtlige som leste manuset satt og humret for seg selv i godstolen. Og attpåtil sitter vi med et kompetent ensemble som prikker i’ene med levende tilstedeværelse og glimt i gliset. Dog noe overflødig føltes det at Vin Diesels del i det var å gjenta setningen “I am Groot” om igjen og om igjen.

Til tross for noen rynk på nesen er “Guardians of the Galaxy” så absolutt verdt å få med seg i sommer. Dette er en film med et ganske unikt preg, den er vittig, spennende og pen å se på.