4
Galaktisk, grønn og midt på treet

Tittel:
Green Lantern
Sjanger:
Action, Fantasy, Science fiction
Varighet:
1 t. 53 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Ryan Reynolds
  • Blake Lively
  • Tim Robbins
  • Peter Sarsgaard
  • Mark Strong
Regissør:
Martin Campbell

Vi ser stadig nye løsninger på det ubegrensede konseptet “jorden i møte med verdensrommet”. “Green Lantern” er på ingen måte den mest realistiske løsningen, men den er artig likevel.

Først blir vi introdusert for historien bak universets voktere, deretter for Hal Jordan (Ryan Reynolds) – en noe uansvarlig type med bemerkelsesverdige jagerflypilotferdigheter. Når en av universets voktere – den fremste krigeren, attpåtil – havner på planeten Jorden med et ødelagt romskip og sin døende kropp, starter historien for Jordan. Jagerflypiloten blir utvalgt til å erstatte vokteren og sendt til en planet langt, langt unna hvor dette fredskorpset holder til. Og her starter opplæringen.

Vokternes fremste våpen er viljens kraft. Det eneste som kan knekke viljen er frykten, og da hører det jo med til historien at filmens skurk tar i bruk nettopp fryktens kraft for å oppnå sitt mål – å utslette fredsvokterne.

Historien er temmelig enkel. Det gode mot det onde, uten store vendinger og overraskelser. Det er naturligvis ikke dette som gjør filmen severdig. Dét er det i stor grad konseptet som gjør. For bruker man viljen som våpen, kan man få til så mangt. Tenker man at man har en bazooka på skulderen – ja, så har man det. Tenker man at kaster lasso med et NSB-tog – ja, så gjør man det. Viljen er på sett og vis ubegrenset. Og det samme er da fredskorpsets styrke.

Det hadde sikkert vært mulig å fremstille dette på en enda mer fancy måte. Men løsningen som er valgt er tilfredsstillende nok. Og legger man til en slant humor i dette, et ålreit spenningsnivå, godt driv, samt fortreffelige skuespillerferdigheter av Peter Sarsgaard (som spiller skurk), blir helheten alt annet enn nitrist. Ei heller mesterlig.