3
Gamle menn dreper best

Tittel:
The Expendables 2
Sjanger:
Action, Thriller
Varighet:
1 t. 42 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Sylvester Stallone
  • Jason Statham
  • Jet Li
  • Arnold Schwarzenegger
  • Bruce Willis
Regissør:
Simon West

På 90- eller 80-tallet hadde “The Expendables 2″ vært en klassiker. Ting har endret seg siden den gang.

Var det en ting vi lærte av “The Expendables” var det at våre gamle actionhelter fortsatt kan sparke ræv. Film nummer 2 viser oss at ingenting er glemt siden sist. Sylvester Stallone og resten av The Expendables får denne gangen trøbbel når et tilsynelatende enkelt oppdrag for å hente et kart til en plutoniumgruve går alvorlig skeis, og en av deres egne blir drept. Men Stallone & co er ikke slått, og sverger hevn mot skurkene – ledet av Jean Claude Van Dammes sjefsslemming Vilain.

Actionfest anno 2012 er offisielt i gang.

Det ligger mye sjarm og nostalgi i “The Expendables”-filmene: Skildring av unormalt brutal vold med smått humoristisk undertone,  uendelig overspill fra hele stjernegalleriet, og et mindre enn syltynt plot var noen av hovedingrediensene i filmene som i sin tid gjorde actionstjerner ut av disse skuespillerne.

Og ting er ved det samme i “The Expendables 2″; klisjeene formelig renner i takt med blodet i det de überdødelige leiesoldatene skyter seg gjennom det som kan krype og gå av lugubre skurkeskikkelser.

Tradisjonen tro er disse skurkene ikke i stand til å treffe en låvedør fra fem meters hold, samtidig som våre beinharde muskelmenn ikke viser et snev av anger eller ettertenksomhet. Karakterutviklingen er nada. Alt dette gir god underholdning – ihvertfall en stund.

For det som fungerte sent på 80-tallet fungerer ikke lenger nå når affeksjonsverdien er borte. Til slutt heller moroa og gleden ved filmens simplisitet over til irritasjon. Joda, “The Expendables 2″ er laget for å være en litt dum actionfilm som først og fremst skal være et trivelig gjensyn med gamle helter. Allikevel, det virker som vi har å gjøre med en sjanger hvis beste dager ligger bak den. Actionfilmen er blitt et sofistikert dyr de siste årene, og stiller høyere krav til både karaktermotivasjon og handling enn det “The Expendables 2″ i det hele tatt er i nærheten av.

Kanskje er det like greit å børste støv av den gamle VHS-spilleren og se Schwarzenegger-klassikerne om igjen, istedet for å bruke tid på å ønske seg tilbake til en periode i filmhistorien som aldri  helt vil bli den samme igjen.