5
Gamle venner er vonde vaner

Tittel:
The Gift
Sjanger:
Thriller
Varighet:
1 t. 48 min.
Aldersgrense:
12
Skuespillere:
  • Jason Bateman
  • Rebecca Hall
  • Joel Edgerton
Regissør:
Joel Edgerton

 “The Gift” er en gave til kinogjengere som ikke pleier å vite hva de går til: Den er en kjip thriller som viser seg å fungere glimrende.

Joel Edgerton har skrevet og regissert noe vi har sett nok av. I en eller annen amerikansk forstad blir vi kjent med tilflytterne Robyn (Rebecca Hall) og Simon (Jason Bateman). Simon vokste selv opp i området, og treffer etter hvert en tilsynelatende trist og patetisk fyr som viser seg å være trist og patetisk. Her gjør Joel Edgerton en så god rolle at man skulle tro han tapte et veddemål.

Edgerton spiller nemlig selv denne mistilpassa Gordo, og klarer ved hjelp av regi, manus og kløkt å så tvil om hvem Simon og Rebecca egentlig bør være redde for. Den typiske forstadsthrilleren vi har sett før føles frisk og ny takket være en noenlunde realistisk historie og forsiktig progresjon. Altfor mange thrillere har et godt utgangspunkt og et spennende premiss uten å klare å gjøre noe med det. “The Gift” er motsatt. Premisset er så dølt at jeg går og legger meg.

Men det gjør jeg ikke, for “The Gift” er skummel. Den har et par billige triks i ermet, men ikke flere enn du pleier å lure deg selv til å utsette deg for når du selv er litt paranoid en kveld. Det virkelig gufne i “The Gift” er den alltid tilstedeværende følelsen av at noe eskalerer og uunngåelig styrter. Selv et trivelig måltid med trivelige venner får et slør av uhygge. I filmen finnes det veldig få kontraster til luskende grøss, noe som er litt spesielt: Rollefigurende har det jo hyggelig nå og da. Forstaden av Los Angeles er også vakker, men forgjeves.

Enkel pianoklimpring gjenspeiler resten av filmen: Det er simpelt, klassisk, forsiktig og fungerer til tider glimrende. Det gjør også filmen.

Til tider, altså.

De gangene den ikke fungerer glimrende er når den er for åpenbar. Det er den.