5
Gandolfinis siste godbit

Tittel:
Enough Said
Sjanger:
Drama, Romantikk
Varighet:
1 t. 33 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Julia Louis-Dreyfus
  • James Gandolfini
  • Toni Collette
  • Catherine Keener
  • Toby Huss
Regissør:
Nicole Holofcener

Det sies at Gandolfini døde av hjerteinfarkt, men jeg tror kanskje han døde av sjarmoverdose – av egen sjarm.

Når to personer finner tonen er det naturligvis veldig hyggelig. Når to rollefigurer finner tonen er det også veldig hyggelig. Når to skuespillere finner tonen så godt som James Gandolfini og Julia Louis-Dreyfus er det noen som har gjort jobben sin svært godt. Manusforfatter og regissør Nicole Holofcener, castingansvarlig Jeanne McCarthy og skuespillerne selv kan alle sove godt for tida. Både over og under bakken.

Romantiske komedier fungerer best når de ikke sikter på å være komedier. “Enough Said” er morsom, men det skyldes naturlig sjarm hos skuespillerne og replikker fra svært troverdige rollefigurer. Gandolfini overbeviste som gangster i “The Sopranos”. Denne gang overbeviser han minst like mye som lite selvhøytidelig, uorganisert kosebamse.

Eva (Louis-Dreyfus) og Albert (Gandolfini) er begge skilt, men treffer hverandre i et selskap der de enes om at absolutt ingen av gjestene er tiltrekkende. Selv er de nemlig veldig forskjellige. Hun er en forholdsvis sprek massør, mens han foretrekker fem typer strøssel på iskremen. De drar likevel på et stevnemøte som viser seg å være blant de mest ærlige, ekte og sjarmerende stevnemøtene jeg har sett på film. Det blir ikke deres siste.

Det dreier seg (uheldigvis) ikke bare om Eva og Albert og hvordan de finner tonen. Eva er i sentrum, og hun har både venner og familie. Vi blir kjent med dattera hennes, venninna til dattera, faren til dattera, mora til venninna til dattera, bestevenninna hennes, mannen til bestevenninna og hushjelpen til venninna hennes. Alt henger naturligvis sammen, men på et punkt lurte jeg på om dette var en episode av en dramaserie. En særdeles god dramaserie.

Filmens konflikt – for det finnes jo alltid en konflikt – er litt barnslig. Eva er nemlig litt barnslig. Se for deg Louis-Dreyfus’ karakter Elaine Benes fra “Seinfeld”. Eva er litt sånn. Men bare litt. Og det er for så vidt ganske kult.

Gandolfini drar heldigvis ingen paralleller til ikonrollen sin. I stedet sprader han rundt og viser oss den andre ekstremen av hans skuespillervokabular med like stort hell som den motsatte. Godt gjort.