5
Ganske proff “amatørfilm”

Tittel:
End of Watch
Sjanger:
Action, Drama, Thriller
Varighet:
1 t. 49 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Jake Gyllenhaal
  • Michael Peña
  • Anna Kendrick
Regissør:
David Ayer

“End of Watch” styrker ikke politiets integritet. Den styrker for så vidt ikke gangsternes integritet heller, så det går opp i opp.

Politiet består nemlig av karikerte typer som kanskje helst ikke burde ha på seg uniform i det hele tatt. De få polititjenestemennene vi blir kjent med er enten uforsvarlig barnslige eller blodig alvorlige. Skurkene er også flinke til å overbevise om sin endimensjonalitet. Sauron hadde vært imponert.

Men la nå ufornuften seire! Det er jo ikke noe gøy å se på fornuftige politifolk på jobb.

Brian og Mike er nære venner og koser seg på jobb som nevenyttige politifolk. Kriminelle setter dog ikke like stor pris på nevene deres, for Brian og Mike er som sagt ganske ufornuftige – noe som skaper engasjement hos publikum. De er også velsignet med en nærmest ustanselig griseflaks; de snubler over kriminelle tilholdssteder som hundebæsj om våren. Dette setter skurkene liten pris på og lar det gå utover Brian og Mike personlig.

Det skal også sies at skurkene er ganske grusomme. Avfallet deres er ikke for sarte sjeler.

Regissør og manusforfatter David Ayer lager stort sett bare politifilmer, så dette er intet nytt farvann. Til forskjell fra hans forrige filmer er “End of Watch” filmet fra rollefigurenes perspektiv med håndholdte kameraer, små kameraer festet i skjortene deres, kameraer på biler og ett og annet kamera høyt oppi lufta på en lang boom. Selv skurkene har det for seg at de skal løpe rundt med håndholdte kameraer. Alle disse kameravinklene blir klippet sammen og fet musikk og lydeffekter blir lagt på til slutt. Man skulle nesten tro at rollefigurene ikke var politi og røvere, men amatørfilmskapere. Men til tross for at “autentisk film”-følelsen drukner i kameravinkler og kryssklipping, føler vi at vi kommer nærmere innpå rollefigurene. Det eneste å sette fingern på er at skurkene absolutt skulle filme, de også. Dét var flåsete.

Politiduoens uforutsigbare handlinger og deres egne perspektiv gjør det hele til en veldig spennende film. Vi blir godt kjent med kameratenes liv utenfor uniformen gjennom samtaler de har seg imellom og én og annen familiefest og date. På den måten blir vi fortalt hva de har å tape hvis de driter seg fullstendig ut, og vi ender opp med å heie dem gjennom stort og smått.