3
Gåten Jack Ryan

Tittel:
Jack Ryan: Shadow Recruit
Sjanger:
Action, Thriller
Varighet:
1 t. 45. min
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Chris Pine
  • Kevin Costner
  • Keira Knightley
  • Kenneth Branagh
  • Lenn Kudrjawizki
  • Alec Utgoff
Regissør:
Kenneth Branagh

Ikke helt James Bond. Ikke helt Ethan Hunt. Og ikke helt Jack Ryan, heller …

Jeg så nok for meg at en film med slagordet “ikke stol på noen” skulle inneholde hakket flere ryggdolkninger. For “Jack Ryan: Shadow Recruit” sliter med at det hele går for mye på skinner og blir forutsigbart. Det blir “Mission: Impossible”-innbrudd uten den samme nerven, og “James Bond”-etterforskning uten samme smartness og sjarm.

Det som er rart – og da mener jeg skikkelig rart – er at Tom Clancy har skrevet ni bøker om CIA-agenten Jack Ryan. Fire er filmatisert fra før med henholdsvis Alec Baldwin, Harrison Ford og Ben Affleck i Ryans skikkelse. Fem bøker er fremdeles up for grabs, men produksjonsteamet valgte heller å lage sin helt egen historie om agenten. Attpåtil en historie som er forholdsvis døll. Skjønn det den som kan.

Det de (u)glupe hjerner kommer opp med er at Jack (Chris Pine) går fra å styrte med helikopter (hvorpå han i vrakrestene på uforklarlig vis drar to passasjerer ut av skrapmetallet mens han selv har brukket ryggen) til å bli rekruttert av CIA for å avdekke terrornettverk ved å analysere pengestrømmen på Wall Street. Det fører ham fra kontoret til felten. Til Moskva. Hvor et angrep planlegges.

Ingenting skal sies på progresjonen. Ting utvikler seg fort nok til at det aldri bikker over i gjespeland, men jeg føler vi med fordel kunne vært mer ute i rødsonen enn foran dataskjermene. Action er det lite av, og når thrillerelementene ikke hever spenningsnivået i særlig grad, blir savnet av litt pang-kræsj-pow altfor stort.

Keira Knightley er hanket inn som Jack Ryans kjæreste, men blir fint lite mer enn ett søtt ansikt. Kjemien mellom Knightley og Pine føles konstruert og påtrengende. Jeg tviler sterkt på at Knightley er kapabel til å fremføre like tårevåte “Jacks” som Kate Winslet, selv om hun hadde liggi flytende på en dør i Stillehavet etter et tretimers skipsforlis.

Pine på sin side, som funket glimrende i rollen som den bråkjekke Kirk i “Star Trek”, er i “Shadow Recruit” ikke stort mer enn et navn på plakaten. Han tjener sin hensikt, men Jack Ryan er langt ifra Chris Pines Jason Bourne. Da er Kevin Costner mer behagelig i rollen som overordnet. Kontrollert, behagelig og troverdig. Samtidig har regissør Kenneth Branagh gitt seg selv skurkerollen, og bekler den med en russeraksent som sender tankene tilbake til 90-tallet. Og det funker faktisk ganske bra.

I bøkene er Jack Ryan smart og analytisk. Det er det som gjør karakteren interessant. Men i “Shadow Recruit” (som skal være en origin-historie) skjønner jeg ikke helt hvem de vil at han skal være. Den kløktige? Eller den som kjører motorsykkel uten hjelm og banker opp overdimensjonerte livvakter?

Så har kanskje Jack Ryan noe til felles med Jason Bourne likevel. For hvem pokker er han, egentlig?