2
Gått av moten

Tittel:
Zoolander 2
Sjanger:
Komedie
Varighet:
1 t. 41 min.
Aldersgrense:
12
Skuespillere:
  • Ben Stiller
  • Owen Wilson
  • Penélope Cruz
  • Kristen Wiig
  • Will Ferrell
Regissør:
Ben Stiller

“Zoolander 2” er en utgått trend.

Og her trodde jeg at comebacket til A-ha ville være det verste gjensynet med popkulturen fra foregående tiår.

“Zoolander” – komedien som av en eller annen merksnodig grunn har opparbeidet seg en marginal kultstatus – har nemlig fått seg oppfølger. 15 år etter. Et rendyrka desperasjonstrekk fra Ben Stiller, som de siste årene har lagt ned en solid innsats for å snu karrieren vekk fra filmer som nettopp dette. Much ado about nothing.

Uansett: Noen tar kverken på verdens kjendiser. Enhver fra Sprinsteen til Bieber ikles plankepysjen, alle med samme trutmunn i sine siste selfies. Naturligvis er det bare én mann som kan hjelpe det internasjonale motepolitiet med å avsløre hvem som står bak ugjerningene: Derek Zoolander. Som forsåvidt har sitt å stri med selv: Han har levd i eksil helt siden en fatal arkitektonisk beslutning kostet modellkarrieren og familieidyllen. Kona er død, sønnen adoptert vekk og tekstilklubben han en gang kalte sitt hjem er forandret til det verre. Zoolander trenger en opptur mer enn Sylvi Listhaugs kommunikasjonsrådgiver trenger ferie.

“Zoolander 2” kunne fort ha blitt noe. Noe annet enn et rop om help fra Ben Stiller m/kolleger, altså. Det hender nemlig at et underliggende potensial i noen av vitsene og karakterene skinner gjennom den b-varen som faktisk foreligger. “Zoolander 2” skusler imidlertid vekk det den har av vordende vitser, ved å dra dem til så ekstreme lengder at glede blir vrede. Det er vanskelig å huske sist en komedie slet så sinnsykt med timingen. Vitsene går stadig opp i sømmene av overforbruk, og får lite hjelp til sammenlapping av et manus så stakkato at det neppe hadde hjulpet om man dyppet hele elendigheten i tøymykner.

Det overordnede problemet: Filmer som “Zoolander 2” har gått av moten. Den lander i et kinoklima der de gode komediene konsentrerer seg om det hverdagslige – også i det ekstreme, typ kultkollega “What We Do In the Shadows”. Filmens karikerte harselas med moteindustrien gjennom den imbisile Zoolander kunne i beste fall vært sjarmerende “retro”, men virker mer som en utgått trend.

Det er forresten ikke bare i formen “Zoolander 2” sliter å holde tritt med tiden. Hele premisset grenser mot antikken: Zoolanders møte med det nye tiåret gjennom referanser til Instagramfiltere, mobilstørrelser og selfiesticks har for lengst gått over utløpsdatoen. Stiller sliter med å appellere til den samme målgruppen han traff så godt ved forrige anledning. Borte er også de skarpe kantene som ga førsteforsøket sin sårt tiltrengte brodd. “Zoolander 2” er slipt ned med sandpapir for ikke å støte noen. (Ironisk nok ganske så tidsriktig.)

Om “Zoolander” i sin tid var siste skrik, er “Zoolander 2” tilbudshylla på Cubus.