3
Gavepakke til fjortisjenter

Tittel:
High School Musical
Sjanger:
Komedie, Musikal, Romantikk
Varighet:
1 t. 38 min.
Aldersgrense:
7
Skuespillere:
  • Zac Efron
  • Vanessa Hudgens
  • Ashley Tisdale
  • Lucas Grabeel
  • Corbin Bleu
  • Monique Coleman
Regissør:
Kenny Ortega

Flashmobs, filmromantikk og feelgood for en smal målgruppe.

Vi i filmsnakk.no plukker ned gamle filmserier fra hylla. Nå har vi sett “High School Musical”-filmene, og dette er anmeldelsen av den første i rekken.

Troy (Zac Efron) og Gabriella (Vanessa Hudgens) møtes på ferie og ender tilfeldigvis opp med å synge en duett. En uke senere møtes de igjen, da Gabriella tilfeldigvis begynner på Troys skole, der han er basketlagets stjerne og skolens mest populære gutt. Gabriella er veldig smart og blir kjapt plukket opp av nerdegjengen.

Hver for seg må de slite med sine gjenger for å få dem til å akseptere at de vil delta i skolens musikal sammen. Utfordringene står i kø, blant annet fordi skolens kvalmeste søskenpar har monopol på skolens musikkoppvisninger, og misliker sterkt den nye konkurransen i Troy og Gabriella.

Handlingen kan minne om den vi ble kjent med i “Grease” fra 1979, bare med mye mer glitter, dårligere musikk og en ganske annen slutt. Musikken er fengende, men ikke spesielt god. Enkel pop med harde rytmer som det er lett å danse til. Det må jo til, siden de fleste musikkscenene i filmen også er flashmob-scener. Disney-produksjonen har et ganske smalt publikum, nemlig jenter på barne- og ungdomsskolen.

Ashley Tisdale har den mest skingrende stemmen i Hollywood – den skjærer seg inn på trommehinna, og Vanessa Hudgens er pen og uskyldig. Zac Efron har omtrent like mye hår på brystet som Justin Bieber, og jentene hyler nesten like mye. Men det er ikke akkurat et kvalitetsstempel for oss som ikke faller inn under målgruppa.

Disse skuespillerne er i hvert fall med på å danne et High School-bilde av usedvanlig klisjéfylt standard. Med mindre du er fjortis eller synes Zac Efron er ubeskrivelig kjekk (da faller du mest sannsynlig inn i førstnevnte kategori også) – styr unna denne.