5
Go(d)rilla

Tittel:
Kong: Skull Island
Sjanger:
Action, Eventyr
Varighet:
1 t. 58 min.
Aldersgrense:
12
Skuespillere:
  • Tom Hiddleston
  • Brie Larson
  • Samuel L. Jackson
  • John Goodman
  • John C. Reilly
Regissør:
Jordan Vogt-Roberts

“Kong: Skull Island” er… eh, konge?*

Helt siden Marvel Studios lanserte sitt filmatiske univers rundt egne tegneseriehelter i 2008, har de andre Hollywood-studioene vært kjappe med å bygge opp sine egne sammensveisende filmserier. Warner Brothers har prøvd å få et DC-univers på beina (vi ønsker fortsatt lykke til med det), og 20th Century Fox har satset enda hardere på sine Marvel-innlånte “X-Men”.

Men hva skal man gjøre når man ikke har noen tegneserier å bygge filmunivers verdt milliarder av dollar på? Dykke i arkivene, skal vi tro Legendary Pictures. Langt tilbake. Det begynte med “Godzilla” i 2014. I “Kong: Skull Island” hentes apestrekene til den nå 84 år gamle gorillaen med voksesmerter tilbake til kinolerretet. Handlingen foregår i 1973, der en militær ekspedisjon til Kongs foreløpig ikke kartlagte hjemsted, Skull Island, bråvekker øyas mildt sagt ugjestmilde økosystem. Om ekspedisjonen trodde øya var vanskelig å komme seg til, får de fort erfare at den er enda verre å komme seg av.

I motsetning til sist gang kjempeapen var på kino, er “Kong: Skull Island” en effektig og raskt unnagjort eventyrfilm. Peter Jacksons epos fra 2005 fikk kritikk for dødtid og overdrevent spill på hjertestrengene. Det er mildt sagt ingen bekymring for “Kong: Skull Island”. Det er liksom ikke så nøye med karakterutvikling og tilhørende drama når man har høyoppløselige monstre jagende etter et ensemble av eventysjangerens “best of”-samling av arketyper.

Og det funker forbausende bra, om jeg skal være ærlig. Greit nok, det voldsomme emosjonelle engasjementet uteblir kanskje, men behovet for å stifte særlig bedre bekjentskap med de ulykksalige eventyrerne utover å bry seg om deres overlevelse er strengt tatt ikke nødvendig. “Kong: Skull Island” kompenserer med actionscener i eliteklassen og fantasimonstre på samme nivå, mer enn nok for å tilfredsstille et popkornsultent publikum sulteforet på storfilmer som ikke misforstår begrepet “blockbuster” med “intellektuell fornærmelse”.

Klart, «Skull Island» hadde vært bedre dersom karakterene hadde fått mer motivasjon og personlighet utover yrkestittlene sine. Men når Samuel L. Jackson, John Goodman og John C. Reilly får fritt leide til å gjøre roller de er skreddersydde til, glemmer man fort at filmen burde gjort mer (les: noe) ut av at den har Oscar-vinner Brie Larson på lønningslista.

Filmens høydepunkt ville uansett ikke vært menneskelig. King Kong har kanskje lagt på seg noen kilo i høyden siden sist, og er litt i underkant mannevond sammenlignet med tidligere kinoturer, men har aldri sett bedre ut eller fremstått mer komplett som karakter. Slettes ikke verst av en film som kynisk sett bare er en transportetappe til den uungåelige gorilla mot Godzilla-matchen. Plutselig ble det lov å glede seg.

*Ordspillene i innledningen beklages på vegne av hele redaksjonen (journ.anm)