2
Gamle-Godzilla skuffer

Tittel:
Godzilla
Sjanger:
Action, Eventyr, Katastrofe
Varighet:
2 t. 19 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Matthew Broderick
  • Jean Reno
  • Maria Pitillo
  • Kevin Dunn
  • Hank Azaria
Regissør:
Roland Emmerich

Det er i hvert fall fasiten når vi graver opp Roland Emmerichs skuffende historie om Godzilla, anno 1998.

Etter noen ymse sprengninger på en øy i Stillehavet har mennesket uheldigvis skapt noe ganske stort og illevarslende. Når et tankskip blir angrepet av en giganstisk øgle/drage-lignende skapning, og senere også New York, må en rekke usannsynlige helter og antihelter slå seg sammen for å finne en måte å drepe det store monsteret på. Typisk Emmerich. Mageplask i pompøs stil.

Riktignok er det ikke mange som gjør det slik som Emmerich gjør det. Når det kommer til de store produksjonene med tonnevis med eksplosjoner, redde amerikanere i unison masseflukt og med historien som alltid spiller andrefiolin, er han i klasse for seg selv. Kall ham gjerne for katastrofefilmens Michael Bay – uten at det nødvendigvis bør være noe negativt. For selv “Godzilla” i 1998-utgaven pumper ut underholdende scener i et rivende tempo. Men forbi andre akt daler filmen, og dermed faller også interessen for den. Gi meg mer Godzilla, for pokker! Ikke en hybrid mellom Alien-franchisen, “King Kong” og “Jurassic Park” som bare feier Godzilla under teppet for å dra historien ut i det totalt intetsigende.

For øvrig er også små pek mot gode, gamle “Gremlins” plantet inn et sted under yten. Huff og huff.

Emmerich er ikke den eneste som snubler fremover med altfor mye penger å svi av. Det er en ganske imponerende rolleliste å vise til her, uten at de får vist hva de er gode for. Og når ikke engang Godzilla får vist seg fra en god side, feiler filmen på sine mest kritiske punkter. Plasserer man gørrkjedelige Matthew Broderick som Godzillas største motspiller midt oppi et sammensurium av svak CGI, halvtygde one-linere og et elendig manus, så har de faktisk brukt 130 millioner dollar på å få fem Razzie-nominasjoner. Og såpass har den gjort seg fortjent til.

Det er nesten merkelig hvor lite de har fått ut av denne filmen med sitt store budsjett når man ser hva “Jurassic Park” klarte fire år tidligere. Det koster kanskje å pøse på med ødeleggelsen av New York og folkemasser som flykter for å komme seg unna det digre monsteret. Selv om det ikke er i nærheten av å se dyrt ut.

Emmerich, dette var ikke det beste øyeblikk i løpet av din stormannsgale karriere. Og fy så dårlig den har holdt seg! Undertegnede husker filmen som et sabla underholdende og spektakulært eventyr. Blu-ray har virkelig fått frem det verste i filmens visuelle katastrofe. Så da er det kanskje en katastrofefilm likevel, da ..?

Det er ikke vondt ment, men bare traileren til den nye Godzilla-filmen er verdt to-tre prikker mer på en terning enn hva hele denne filmen er verdt.