5
Gratulerer, Danmark!

Tittel:
Drive
Sjanger:
Drama, Thriller
Varighet:
1t. 40 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Ryan Gosling
  • Carey Mulligan
  • Bryan Cranston
  • Ron Perlman
  • Albert Brooks
  • Oscar Isaac
Regissør:
Nicolas Winding Refn

Danmark har klart det igjen. Å lage en sterk Oscarkandidat …

“Drive” er nemlig det. Og “Melancholia” er også det. Begge regissert av danske regissører; Nicolas Winding Refn og Lars von Trier. Ikke dårlig. Norge har Harald Zwart. Men han har aldri hatt store Oscar-ambisjoner.

Det som er så fint med disse to danske regissørene, er at begge dyrker sin egen særegenhet i hver eneste film de lager. Winding Refn har tatt med seg den intense nerven og den fryktinngytende stillheten fra “Valhalla Rising” til gårsdagens premierefilm “Drive”. Med stort hell! Virkemiddelet er tidligere utviklet godt av Coen-brødrene, spesielt i “No Country for Old Men” som for øvrig har mange andre likheter med “Drive”, men Winding Refns musikkbruk (det kan vel nesten ikke kalles musikk) bidrar til å forsterke effekten ytterligere.

Ryan Gosling spiller en småmutt, mystisk sjåfør med nærmest umenneskelige kjøreskills. Evnene bruker han som stuntsjåfør på Hollywood-settet eller som fluktbilsjåfør for desperate ranere. Og han er virkelig dyktig!

Men brått sitter han med en koffert full av penger, ja – akkurat som i “No Country for Old Men”. Og akkurat som i Coen-filmen legger det seg selvfølgelig noen pengegriske leiemordere på hjul. Denne gangen var det ikke Javier Bardems eminente rollefigur Anton Chigurh, men opptil flere andre sinna folk med ikke fullt så skremmende hårsveis.

Historien er jo ikke revolusjonerende, selv om formidlingen gjør at den nesten kan virke sånn. Winding Refn har virkelig truffet godt med denne. Stilen hans gjør seg langt bedre i et slikt litt realistisk nåtidsdrama enn i en fiktiv middelalder uten ordvekslinger (“Valhalla Rising”). Og her er heldigvis litt musikk – dritstilig, sådan.

Men vær forsiktig! “Drive” har et voldsinnhold langt unna thrillersnittet. Og det som er, er temmelig drøyt. Det gjør det naturligvis enda mer nervepirrende, men en advarsel føler jeg er på sin plass.

Jeg anslar sju-åtte Oscar-nominasjoner.