6
Gripende om overgrep

Tittel:
Polisse - reddende engler
Sjanger:
Drama
Varighet:
2 t. 7 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Karin Viard
  • Joey Starr
  • Marina Foïs
  • Nicolas Duvauchelle
  • Karole Rocher
  • Maïwenn
Regissør:
Maïwenn

“Polisse – reddende engler” gjorde stor suksess da den gikk på franske kinoer i fjor. I tillegg vant den prisen for beste film under Filmfest Oslo. Og det med god grunn.

“Polisse” er en over to timer lang film hvor vi følger den tøffe arbeidshverdagen til de ansatte i barneavsnittet i Paris-politiet.

Filmen er delvis basert på virkelige hendelser og reelle overgrepssaker mot barn, og regissør Maïwenn har greid å lage en svært realistisk, nesten dokumentarpreget film.

Og konflikter er det nok av i “Polisse”. Foruten alle de fæle overgrepssakene sliter de ansatte i barneavsnittet med å befinne seg nederst i politihiarkiet – de krangler med hverandre og de krangler med familien når de kommer hjem.

Men alle konfliktene og alle de fæle overgrepssakene vi dras inn i, brytes heldigvis opp av og til, som for eksempel når vi får servert en lang og fornøyelig diskotekscene midt i filmen. Og typisk nok for fransk film har også denne en del humoristiske innslag gjennom fornøyelig og tidvis makaber dialog. Den svarte humoren blir en måte å overleve den tøffe arbeidshverdagen for de ansatte – og for kinopublikum til å takle å se filmen.

Det kan ikke være lett å lage en over to timers god film om overgrep mot barn, men Maïwenn har klart det. Den eneste svakheten jeg kan finne med filmen, er at hun har gitt seg selv en sentral rolle i filmen, som en småirriterende fotograf som følger de ansatte på barneavnsittet.

Dette er en rolle filmen godt kunne vært foruten, men ellers har jeg ingenting å utsette på “Polisse”. Jeg følte et sterkt ubehag når jeg gikk ut av salen, og det er sjelden en film gjør så mye med meg både fysisk og psykisk.

Men selv om du sitter igjen med en vond klump i magen etter filmen, føles det godt å se noe så meningsfylt.

Dette er en smal og brutal film, men “Polisse” fortjener absolutt et stort publikum.