4
Grøss, gru og Daniel Radcliffe

Tittel:
The Woman in Black
Sjanger:
Drama, Grøsser, Thriller
Varighet:
1 t. 35 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Daniel Radcliffe
  • Janet McTeer
  • Ciarán Hinds
Regissør:
James Watkins

“The Woman in Black” burde hatt premiere her i Norge den 8. mars. Den kan nemlig sammenlignes litt med pappaperm.

Utallige ganger har vi vært vitne til lettskremte, unge damer i gudsforlatte hus som forgjeves prøver å overtale sine bedre halvdeler om at de ikke er hysteriske. Denne generaliseringen av skvetne kvinner og overrasjonelle menn er det fort gjort å bli lei av. ”The Woman in Black” generaliserer sant nok gamle, skumle hus, men filmen har vært spenstig nok til å gi spøkelset noe annet å leke med enn en ung dame. Her er det nemlig Harry Po Daniel Radcliffe som prøver seg som spøkelsesmagnet. Og han har tydeligvis pekt polene sine riktig vei – gitt at han er glad i hufsa.

Det har seg sånn at den unge advokaten Arthur Kipps (Radcliffe) drar til en liten bygd for å forberede et gammelt herskapshus for salg etter at dets siste beboer døde. Huset er naturligvis hjemsøkt og ligger på en halvøy som kun er tilgjengelig ved fjære. Denne upraktiske beliggenheten fører til at Arthur Kipps tilbringer uønsket mye alenetid i huset, og dermed også til at Radcliffe selv må ta ansvar for filmens spenning og framdrift. Mange vil nok være skeptiske til dette, for vi har sett Radcliffe med utenomjordiske vesener før, men i denne filmen er ikke Radcliffes prestasjoner like viktige som hva som skjuler seg bak gardinen. For det var virkelig nifst.

Hvis du foretrekker grøssere som holder spenningsnivået oppe uten at man selv skvetter så fælt at sidemannen må skifte undertøy, er ikke dette filmen for deg. Selv skvatt jeg med slik frekvens at filmen kan anses for å være en EU-test av hjertet. Det kan hende at dette skyldes at jeg (som mann) for én gangs skyld kunne relatere meg med hovedpersonen Arthur Kipps, men noe heder og ære må også deles ut til grøssemakerne som står bak poltergeistets rampestreker.

Filmen hadde uheldigvis ikke så mye annet å by på enn disse svært velplasserte ubehagelighetene.

PS! “The Woman in Black” kommer trolig rett på blu-ray her til lands. Ingen norske kinodistributører har kjøpt visningsrettigheter til filmen.