3
Halvhjertet hoderulling

Tittel:
The Counselor
Sjanger:
Drama, Thriller
Varighet:
1 t. 53 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Michael Fassbender
  • Cameron Diaz
  • Javier Bardem
  • Brad Pitt
  • Penélope Cruz
  • Dean Norris
Regissør:
Ridley Scott

Forventningene til Ridley Scotts “The Counselor” har vært store. Altfor store.

Vi får erkjenne det med en gang: Dette var en skuffelse. Vi plasserte nemlig “The Counselor” rett utenfor vår topp 10-liste over de største Oscar-favorittene. Etter å ha sett filmen er det liten grunn til å tro at det vanker nominasjon.

Det er ikke dermed sagt at resultatet er tapt bak en vogn. “The Counselor” har en bemerkelsesverdig nerve, mye takket være hvisking og tisking om faren man utsetter seg selv for – og dertil brutale drapsmetoder. Oppbyggingen er omhyggelig.

Vår mann, en advokat i Michael Fassbenders skikkelse, er tøff i trynet og tar del i en omfattende narkosmugling. Det på tross av advarsler fra både Javier Bardem og Brad Pitt, som begge allerede er etablert i den frydefulle, men plutselig-brutale kriminalverdenen.

Du vet å fnise, Fassbender, men hadde du lyttet til rådene hadde du kanskje sluppet å bli så snørrete på kino. Dette blir nemlig plutselig-brutalt. Hviskingen og tiskingen manifesterer seg, og det er åpenbart ingen vei utenom.

Chicago Sun-Times’ filmkritiker Richard Roeper ga “The Counselor” toppscore, og viste til at filmen gir oss årets drøyeste sexscene samt årets mest brutale filmmord. Jeg kjenner meg i beste fall igjen i sistnevnte påstand. “The Counselor” er brutal. Den legger lite imellom. Og det er naturligvis dette som skaper den nevnte nerven, og som er filmens fremste kvalitet. Like etter følger de gode dialogene mellom Pitt og Fassbender og deretter samtalene mellom Bardem og Fassbender.

Dette er i seg selv likevel ikke nok, og det er synd å si at Cameron Diaz i tillegg kompenserer veldig. Hennes karakter er vanskelig å begripe, og ikke spesielt velspilt. Hadde karakteren vært betydningsløs kunne vi kanskje sett bort ifra det, men dét er dessverre ikke tilfelle.

Man sitter likevel med en følelse av at finalen kan bli storslått og redde produksjonen. Oppbyggingen er som sagt bra.

… men så hollywood’sk er aldri “The Counselor”. Finalen uteblir. Man måper – riktignok av helt feil grunner.