5
Håpefullt om håpløshet

Tittel:
Girlhood
Sjanger:
Drama
Varighet:
1 t. 52 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Karidja Touré
  • Assa Sylla
  • Lindsay Karamoh
  • Mariétou Touré
  • Idrissa Diabaté
Regissør:
Céline Sciamma

I nabolaget finnes bare noen få lyspunkter, og de overskygges fort av en luskende håpløshet. Men “Girlhood” er likevel en film preget av håp.

Marieme (Karidja Touré) bor i en forstad av Paris der majoriteten er minoriteter. På skolen har hun det tilsynelatende trivelig med jevnaldrende, og den obligatoriske ungdomsforelskelsen er så tilstedeværende som den skal. Mora er stort sett på jobb, og Marieme må selv ta vare på søstrene sine. Kilden til håpløshet er i størst grad hennes kronisk voldelige storebror.

Den eneste måten å unngå storebroren på er å unngå å være hjemme. Dette bringer opp flere problemstillinger vedrørende lillesøstre og brødføing. Det finnes ingen løsning som redder alle de involverte fra en håpløs situasjon. Hun bestemmer seg likevel for å søke lykken i andre lokale miljøer.

I midten av det hele står altså Marieme og skuespiller Karidja Touré som passer som fot i hose. Marieme er delvis steintøff og delvis hjelpeløs, men Touré har ingen problemer med å bytte mellom de to uttrykkene. Overgangene er sømløse.

Kontrasten mellom den beinharde og den hjertelige Marieme er gjennomgående for både filmen og nabolaget. Her finnes både varme og kulde, men kun i ekstreme doser. I disse forholdene er det vanskelig å finne seg selv til rette, noe Marieme selv opplever.

Filmen gir ikke bare et godt bilde av Mariemes egne bekymringer, men skildrer og forklarer den generelle følelsen av å være fanget nederst i klassehierarkiet. Å klandre enkeltpersoner for deres egen skjebne er ganske enkelt umulig. Filmen gir oss innblikk i forskjellige miljøer som alle er tilknytta arbeiderklassens nabolag, og “Tomboy”-regissør Céline Sciamma makter å fremheve forskjellene blant dem samtidig som likhetene er oppsiktsvekkende.

“Girlhood” har ikke noe som helst å gjøre med kritiker-hiten “Boyhood”, selv om det kanskje er påfallende å tro. “Girlhood” handler riktignok om en jente hvis venninner jo også er jenter. Men den er ikke en jentefilm i noe som helst større grad enn “Boyhood” er en guttefilm.

Uttrykket “chick flick” er både uheldig og kjønnsdiskriminerende, men det er ikke “Girlhood”. Stikk og se’n.