6
Er du dum – hold deg unna denne

Tittel:
Margin Call
Sjanger:
Drama, Thriller, Indie
Varighet:
1 t. 47 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Zachary Quinto
  • Kevin Spacey
  • Paul Bettany
  • Jeremy Irons
  • Demi Moore
  • Stanley Tucci
Regissør:
J.C. Chandor

Den er like god som den er stjernespekket. “Margin Call” er en film som for en gangs skyld inneholder noe interessant.

Vi skal tilbake til 2008 og natta før finanskrisa var et faktum. Ungjyplingen Zachary Quinto overtar den aldrende, men stadig like stilige Stanley Tuccis prosjekt når sistnevnte får sparken på grunn av dårlige tider. Etter litt videre undersøkelser forstår Zachary at finanskrisa er i ferd med å inntreffe. Og hei hvor det går – brått er toppsjefene i selskapet flydd inn med helikopter. Hva nå?

Det aller morsomste med denne filmen er at det kryr av stjerner i den. Lavbudsjettfilmen ($3,4 mill.) ser voldsomt ut som en høybudsjettfilm, men kostnadene er trolig holdt nede grunnet et eminent manus – skuespillerne har sikkert ikke klart å takke nei. Og det liker vi!

Likevel: Dette er ikke en film som holdes oppe av gode skuespillerprestasjoner – snarere støttes den mildt av dem. For fundamentet er mer strålende enn det meste annet, og J.C. Chandor – som ikke bare skrev manuset, men også regisserte – overbeviser med både intelligens og filmatisk kløkt.

Hadde ikke dette vært en indiefilm med null appell hos tåpelige tenåringer og øvrige usmarte – så hadde den trolig også vunnet Oscar’en. Det er av samme grunn som at de store filmselskapene ikke tør å produsere den – intelligente filmer selger ikke godt nok.

Men dette går rett hjem hos meg. Og jeg tror nok helt sikkert eventyrmette voksenfolk, og filminteresserte generelt, kan ha stor glede av en slik type thriller.