5
Liker du uprovoserte drap?

Tittel:
God Bless America
Sjanger:
Drama, Komedie
Varighet:
1 t. 45 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Joel Murray
  • Tara Lynn Barr
  • Mackenzie Brooke Smith
Regissør:
Bobcat Goldthwait

USA er et land hvor hensynsløshet belønnes og egoisme hylles. Dette er i det store og hele beskjeden “God Bless America” gir oss, før den leverer en sånn noenlunde logisk løsning på problemet.

Hvis du skrur på TV-en din og zapper til en tilfeldig underholdningskanal på vil du garantert komme over det som er å se på som hjernedød underholdning. Hjernedød på den måten at hverken du eller personene som står foran kameraet trenger eller på noe som helst tidspunkt har trengt å benytte seg av sine små grå. Vi ser det overalt. “Jersey Shore”, “Paradise Hotel”, “Beverly Hills Mom”, “Jackass”. Listen er lang og endeløs.

Frank er lei av dette. Han er lei av dette og det moralske forfall som denne kulturen tilsynelatende har skapt. Han er lei av en nesten absurd mangel på sunn fornuft og han er møkk lei uhøflige folk som bryter med vanlig folkeskikk.

Plutselig er Frank i en situasjon hvor han får muligheten til å kunne leve ut det vi alle på et eller annet tidspunkt har hatt veldig lyst til å gjøre: Kaldkvele en bortskjemt amerikansk tenåring eller dytte en boler utenfor et stup.

Nå er kanskje ikke den vestlige verden så uhøflig og full av møkkamennesker som regissør Bobcat Goldthwait (kanskje mest ikonisk som Zed fra “Politiskolen”)  skal ha det til, men den viser oss likevel ikke noe vi ikke har sett før, om så bare i et par hakk mindre eskalerende grad. Og slikt kan det bli god satire av.

For det skal sies: Uten satiren er ikke denne filmen verdt så mye mer enn den stadig voksende mengden med shock-TV som vokser rundt oss, og det er kanskje også litt av poenget. I en av de første scenene i filmen skjer det en implisitt handling som er så grotesk at det er som om regissøren tar på  Samuel L. Jackson-maske og skriker “NOW DO I HAVE YOUR ATTENTION, MOTHERFUCKERS!?”

Joel Murray underspiller elegant rollen som Frank. En ganske tilbakeholden og tilsynelatende sindig kar som har fått nok. Som et motstykke til denne sindigheten har Goldthwait latt Frank få følge av psykopaten Roxy (spilt av spinnville Tara Lynn Barr), en ung tenåring-something som er mer enn villig til å hjelpe han i sitt hellige oppdrag.

Filmen er full av morsomme poenger og parodier på både eksisterende og ikke-eksisterende TV-programmer, stereotyper og uoppdragne mennesker. Derimot vil man måtte ha et hode åpent for den slags humor. Har du et problem med nærmest uprovoserte drap, vil nok ikke filmen være noe for deg. For alle oss andre som noen gang har irritert oss over en Kardashian eller Hilton, vil nok filmen falle i smak. Kanskje klarer den til og med å åpne noen øyne.