5
Har gjort seg flid med Creed

Tittel:
Creed
Sjanger:
Drama, Sport
Varighet:
2 t. 18 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Sylvester Stallone
  • Michael B. Jordan
  • Graham McTavish
  • Tessa Thompson
  • Phylicia Rashad
  • Mark Rhino Smith
  • Will Blagrove
  • Maria Breyman
  • Hans Marrero
Regissør:
Ryan Coogler

De prøvde å sette Rocky Balboa på sidelinjen i “Rocky V”. Det funket ikke. Nå prøver de igjen.

Og det med hell. Franchisens syvende installasjon, nå med nytt navn, er akkurat den Rocky-filmen vi drømte om, men ikke turte håpe på. Det gikk ikke opp for oss hvor sultne vi har vært på denne formelen, før Googler reintroduserte oss. For la det være sagt; dette er formel til bestemors suksessterte ned til den minste detalj.

Ung gutt, beleilig nok bastard-sønnen til avdøde Apollo Creed, vil klare seg på egenhånd i bokseringen. Med navnet Adonis Johnsen oppsøker han gamlefars venn og motstander gjennom fire filmer, før det pøses på med sportslig og hverdagslig motgang, suksess, motgang, suksess. Vi har sett det før. Og det gjør ingen verdens ting.

For når kjemien sitter, så sitter´n. Som en hard høyre. Sylvester Stallone og Michael B. Jordan slår hverandre gode. At sistnevnte spås en stor Hollywood-framtid er lett å forstå. Han tilfører rollen selvsikker utstråling i kombinasjon med en troverdig sårhet som kler enhver rise-and-fall-historie. Og Stallone på sin side. Gode gamle action-Stallone. Når kruttrøyken har lagt seg stiger skuespilleren Sylvester ut av asken. Alle har den ene rollen de er født til å spille. Rocky er hans. Ikke Rambo. Rocky. Det er ikke uten grunn at han ble nominert til Oscar for beste hovedrolle i 1977 ( hvor tapte mot Peter Finch). Eller at han nylig vant en Golden Globe for beste birolle. Det gjør oss småtrist å tenke på at 69-åringen trolig legger boksehanskene på hylla nå. Hvertfall snart. En æra går mot sin ærverdige slutt. Å levere syv filmer som Rocky, hvorav undertegnede mener seks av dem er genuint bra – det er godt gjort.

Det som skiller “Creed” fra forgjengerne er hvordan boksekampene er konstruert. Joda, det er fortsatt slik at annethvert slag ville vært knockout utenfor filmverdenen, men en ser at Googler forsøker å kjøre det autentiske løpet i større grad. “Rocky” anno 1977-2006 holdt guarden rett over navelen. “Creed” anno 2016 gjør nå i alle fall et forsøk på å forsvare hodet. Kameraføringen gir også et mer dynamisk bilde enn før, ofte filmet fra over skulderen, som intensifiserer opplevelsen.

“Creed” er et kjærlighetsbrev til fansen. Den er kanskje forutsigbar, og kveiler fram en kjærlighetshistorie som er litt mer vi-må-vel-nesten-ha-det-med, enn den er opphøyende – men den er først og fremst feelgood. Undertegnede satt med både smil og antydning til tårer underveis.

Ryan Googler har gjort seg flid med “Creed”.