2
Hårda bud

Tittel:
Kikis budservice
Sjanger:
Eventyr, Familie
Varighet:
1 t. 48 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Tadanobu Asano
  • Machiko Ono
  • Rie Miyazawa
Regissør:
Takashi Shimizu

Å lage “ekte” film av et materiale allerede udødeliggjort av Studio Ghiblis animetusjer høres ut som en dårlig idè. “Kikis budservice” anno 2015 klarer ikke å forbedre den. 

Historien tar utgangspunkt i samme bok (Majo no Takkyubin) som 1989-klassikeren med samme navn. Når jentungen Kiki blir 13 år må hun forlate hjemmet og overleve i en fremmed by i ett år for å bli en vaskeekte heks. Sammen med den latterlig dårlige CGI-konstruerte katten Jiji tar hun sopelimen fatt og flyr av sted.

Slik starter dette rolige spetakkelet. La oss forklare: “Kikis budservice” er en tjue minutter for lang film som kun unntaksvis kveiler fram skjulte hint av sin navnsøsters trolldom. Flygescenene ser relativt OK ut. Havnbyen er temmelig koselig. Det øvrige; not so much. Folka her er tilgjort barnevennlig med overdreven teatralskhet og diksjon, samtidig som mannsfigurene fremstår som et kollektiv av 21-kromosonere.

Den norske dubbingen legges til grunn når vi sier “rolig spetakkel”. “Kikis budservice” er en særdeles langdryg, stille og innholdsløs affære, men de skandinaviske alibiene har likevel funnet det for godt å skrike hver setning. Det blir fryktelig masete og slitsomt. Som en oppfølger til Djuice-reklamen “tenk om du måtte rope alt du sa”.

Hovedrolleinnehaver Fuka Koshiba, for all del ei søt og likanes jente, men for doven og uinteressant denne runden til at hennes prestasjon blir stort mer en fyllmasse i en film vi mistenker er Japans svar på “quick dollar”. Roten av kvantitet over elsket produkt er lik inntekt. Klandrende pekefinger sendes i retning Japanwood.

Ryktet vil ha det til at “Kikis budservice” ble godt mottatt i Sverige. Det i seg selv er gjenstand for en svenskevits. Her i Norge anbefaler vi at du holder deg til Hayao Miyazakis 26 år gamle klassiker.

Dette heksebudet er så magiløst det kan få blitt, både i overført og direkte betydning.