4
Heiten og Feiten innfrir

Tittel:
21 Jump Street
Sjanger:
Action, Komedie
Varighet:
1 t. 49 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Jonah Hill
  • Channing Tatum
  • Ice Cube
Regissør:
Phil Lord, Chris Miller

Disse politifolka er utradisjonelle … Og til tider skikkelig festlige.

“21 Jump Street” har blitt omtalt som årets potensielt beste komedie til tross for at det er mange måneder igjen av året. Spådommen er vågal, men ikke helt på jordet. Dette er nemlig bra saker!

To nyutdannede politimenn gikk på High School sammen i 2005, men har nå blitt makkere i den minst prestisjefylte tjenesten, Parkpolitiet. Jenko (Channing Tatum) er sportsidiot med god fysikk, men elendig teoretisk. Schmidt (Jonah Hill) derimot er superintelligent, men i laber fysisk form.

Etter et mislykket forsøk på å arrestere noen narkolangere blir de overført til et undercover-program med dårlig rykte, der de må tilbake til High School for å infiltrere et narkonettverk. Det viser seg at tenåringslivet har forandret seg siden de gikk på skolen, og ingen av dem viser seg som spesielt dyktige undercover-agenter. Mye av det de gjør for etterforskningens skyld er ikke spesielt glupt, men desto festligere å se på.

Det her er action og komedie bakt inn i hverandre slik det er ment at det skal gjøres. Alle klisjeene vi kjenner fra High School-filmer og politiserier kommer på rekke og rad, men det er gjort så overdrevet at det faktisk funker. Skaperne har ikke vært redde for å tøye noen grenser og være litt drøye. Banning, drikking, sex og vold er nøkkelelementer. I en uforglemmelig scene får Schmidt og Jenko i seg dopet de prøver å få av markedet og går på en syretripp uten sidestykke. Filmen er basert på en TV-serien som gikk på 80- og 90-tallet med samme navn. Det var her Johnny Depp fikk sitt gjennombrudd, og han gjør stas på filmen også, med en liten opptreden mot slutten.

Moromannen Jonah Hill har gått ned noen kilo, og vært med i mer seriøse produksjoner siden han slo gjennom med “Superbad” i 2007. Han imponerte blant annet i “Moneyball” rundt årskiftet, men i “21 Jump Street” synes jeg han virkelig er tilbake på hjemmebane. Han har kroppsspråket og den klønete framtredenen som passer perfekt til denne type roller.

Channing Tatum imponerer også – jeg har aldri sett ham på denne måten. Han evner å være morsom både i væremåte og dialog, og de åpenbare forskjellene mellom Hill og Tatum er noe av det beste med filmen. Filmen hadde aldri blitt like morsom hvis det hadde vært to for like typer i hovedrollene.

Dessverre brennes for mye av det gode kruttet som ”21 Jump Street” har å by på, for tidlig i filmen. Det dabber litt av mot slutten, noe som er trist for dette kunne blitt en skikkelig fulltreffer. Enten burde filmen vært litt kortere eller så burde det vært mer å gi mot slutten. Den utnytter ikke sitt potensiale maksimalt, men noen scener er rett og slett hysterisk morsomme. Det spares ikke på action heller, for filmen er godt krydret med eksplosjoner, biljakter og skuddvekslinger.

“21 Jump Street” ligger og vipper mellom terningkast 4 og 5, men dessverre trekker avslutningen ned. Jeg vil likevel anbefale den for alle som måtte like action og morsomheter, for i sin sjanger er den mest sannsynlig en av årets beste.