5
En av årets rareste filmer

Tittel:
Holy Motors
Sjanger:
Drama, Fantasy
Varighet:
1 t. 55 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Denis Lavant
  • Edith Scob
  • Eva Mendes
  • Kylie Minogue
  • Jeanne Disson
  • Michel Piccoli
Regissør:
Leos Carax

“Holy Motors” er så spinnvilt surrealistisk at Salvador Dalí trolig hadde nikket anerkjennende om han hadde sett den.

Monsieur Oscar (Denis Lavant) har en noe spesiell jobb. Den består nemlig av at han på oppdrag fra sin hemmelige arbeidsgiver reiser fra liv til liv, fra situasjon til situasjon, gjennom et døgn i Paris. I det ene øyeblikket er Oscar en fattig tigger, i det neste den gale og seksuelt opphissede kloakk-beboeren Monsieur Merde (les: “Tokyo!”), og i det neste en suksessrik businessmann. De forskjellige “oppdragene” tar han fra sitt rullende kontor i en hvit limousin, som kjøres rundt av den mystiske Cèline.

Monsieur Oscar er nemlig forkledningens mester. Og gjennom Denis Lavants imponerende skuespill får vi en slags meta-forestilling – der filmens hovedrolleinnehaver spiller sin rollefigur, som igjen går inn i 8-9 biroller. Et slags skuespill i skuespillet.

Men dette får deg også til å tvile på hvem Monsieur Oscar er. Er han bare seg selv når han sitter på sitt rullende kontor – eller er de forskjellige livene han lever i mer enn bare jobb? Regissør Leos Carax lykkes med de underfundige Lavant-rollefigurene å så tvil om hvor vidt Monsieur Oscar er en faktisk person, eller om han har gitt opp sitt eget liv for å spille andres.

Samtlige av scenene har både komiske og tragiske undertoner. Som for eksempel når Oscar går inn i rollen som tenåringsfar, og kjefter på datteren sin for at hun ikke er like kul som venninnen. Identitet, huh.

Filmen skaper hele tiden paradokser, og sår tvil om det man ser er virkelighet eller lureri. Den får deg til å tenke, samtidig som Carax gjennom de forskjellige scenarioene lurer inn et bredt spekter av følelser – fra humor og latter til sorg og rådvillhet – en hyllest.

De rareste scenarioene sitter som brent fast i minnet, takket være minneverdige biroller. Av de som dukker opp i mindre og større roller er Gosling-kjæreste Eva Mendes som kirkegårdsmodell, botox-dronninga Kylie Minogue i musikalnummer, en heidundrande trekkspillfest, for å nevne noe.

“Holy Motors” er utvilsomt en av de rareste filmene man kan se i år. Til tider blir det litt for mye å ta inn, spesielt mot slutten. Men tross dens særegenhet er filmen til tider svært underholdende og filosoferende.