5
Helt julekonge!

Tittel:
Julekongen – Full rustning
Sjanger:
Eventyr, Familie
Varighet:
1 t. 33 min.
Aldersgrense:
6
Skuespillere:
  • Stella Irene Stenman
  • Vetle Qvenild Werring
  • Emma Storvik
  • Bjarte Tjøstheim
  • Kyrre Hellum
Regissør:
Thale Persen

Akkurat idet du trodde norsk barnefilm ikke hadde mer å by på enn “Karsten og Petra”.

Pust rolig. Ikke freak ut. Prøv å ikke tenke på at det faktisk har gått tre år siden “Julekongen” tok regjeringsmakt over desemberunderholdningen på fjernsynsapparatene landet over. Enkelte (les: han som har skrevet det du leser nå) kunne satt ti kniver i hjertet på at det skjedde senest i fjor. Tydeligvis ikke. Uansett: NRK-kalendernes kronjuvel har gått til filmen, og skinner like godt på lerretet som på skjermen.

Kevin er ikke 10 år og julekonge lenger. Han er 13 og pre-pubertal. Enda verre er det for lillesøsteren Mira og resten av familien, som på grunn av et forsikringsselskap i trassalder ikke får noen forsikringspenger igjen etter at gården deres brant ned. Verst er det imidlertid i kongeriket Ridderdalen, der Kevins kjæresteemne, dronning Eiril, har blitt styrtet av den onde trollmannen Snerk. Snerk har nemlig funnet resten av rustningen som Eirils snøkontrollerende hanske er hentet fra, og kontrollerer nå de øvrige elementene. Med Snerk på frammarsj og Eiril i fare, må Kevin og Mira tilbake til Ridderdalen for å redde julen.

For å si det som det er: Familiefilmer som “Julekongen – Full rustning” er mangelvare. Ikke mange av dens sjangerkompiser kan skilte med samme mengde fantasi, spenning og fortellerglede – uten å matche det med en like tilgjort moralpreken om verdien av vennskap og kjærlighet. Ikke misforstå, moralkompasset blir absolutt påskrevet også i “Full rustning”, men på en langt mer genuin og ektefølt måte enn barnefilmer flest. Sannsynligvis takket være at absolutt alle karakterene man møter på i Ridderdalen og omegn behandles som ekte mennesker, ikke bare ensidige stereotyper. Ta for eksempel den onde Snerk, som står for et av årets mest rørende kinoøyeblikk når han innser at jentungen han har brukt som huggestabbe den siste timen, faktisk har genuin affeksjonsverdi for han.

Ikke siden “Jakten på nyresteinen” har en norsk familiefilm gått så dypt under huden på karakterene sine. Og med “Julekongen” ikke bare i bokstavelig forstand. Attpåtil imponerer “Full rustning” med et helt nydelig utseende, der kulisser, kostymer og visuelle effekter danner skjønn forening. Nisselua av for produksjonsdesignet. Skuespillerne leverer også varene, særlig de uten fullført grunnskole. Stella Stenman er knallgod som lillesøster Mira, og Vetle Qvenlid Werring autorativ og moden som julekongen sjøl. Showet stjeler imidlertid litt av Maria Brandshaug som ondskapsfulle Mugg, en jente som ikke trenger magisk hanske for å forårsake is i årene. Legg til artige folk som Bjarte Tjøstheim og Kyrre Hellum, og settet er komplett.

Så for å fjerne all eventuell tvil: “Julekongen – Full rustning” treffer bra. Veldig bra. Som fantasifull spenning for de yngste er den i grenseland uovertruffen. Som åpning på det som ligger an til å bli en fortreffelig kinojul (“Solan og Ludvig”! Denne filmen!) er den like god. Det er tre år siden serien herjet på NRK. Nå er det duket for reprise, i kinosalen.

×

Comments are closed.