6
Hemmeligheten er å underholde

Tittel:
Jakten på den forsvunne skatten
Sjanger:
Action, Eventyr
Varighet:
1 t. 55 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Harrison Ford
  • Karen Allen
  • Paul Freeman
  • Jonathan Rhys-Davies
Regissør:
Steven Spielberg

Vi skal over 30 år tilbake i tid når vi tar for oss en klassiker som ikke nødvendigvis burde klart seg bra per dags dato. 

filmsnakk.no tar for seg diverse filmserier, og nå er det filmene om Indiana Jones som står for tur. Dette er anmeldelsen av seriens første film.

Actioneventyr er en vanskelig hybrid-sjanger å lykkes i, men selveste Indiana Jones holder både koken og pisken!

OK, vi kan ta en sjekk … Hvem der ute vet ikke hvem Indiana Jones er? Hvis du ikke vet, så kan du vel nesten ikke kalle deg filmgal. Indiana Jones er ett av de største filmikonene vi har, skapt av to av filmhistoriens største kommersielle navn: Steven Spielberg og George Lucas.

I den første filmen vi først fikk møte den eventyrlystne herren med hatt og pisk, er Indy (spilt av Harrison Ford) på jakt etter en spesiell kiste, som visstnok har inneholdt steintavlene som Moses skrev ned de ti bud på. Har man denne kisten, får man enorme krefter til sin disposisjon. Dette har også nazistene fått nyss om, så det brygger opp til full storm mellom det gode og det onde.

Sistnevnte er selvfølgelig nazistene. Om du var usikker.

Indiana Jones er minner om barndommen min. Den første filmen kom ut det året jeg ble født, og har vært med meg siden. Og det er ikke uten grunn. For meg er dette en komplett eventyrfilm som følger alle eventyrfilmers kriterier til punkt og prikke. Spenningen, dramaturgien, den perfekte helten, gode fiender, dyktig historieformidling … ja, listen fortsetter i det uendelige. Jeg vil faktisk si at denne filmen innehar det aller meste som trengs, og det gjør at jeg blir underholdt. Noe som faktisk er hovedkriteriet til en skikkelig eventyrfilm.

Det er null dødpunkter i den heftige filmen som introduserte oss for eventyrfilmsjangeren av nyere dato. Den er faktisk så spenstig at jeg ser den i dag, uten å tenke over alderen. Joda, det er noen spesialeffekter som ikke har tålt tidens tann, men hva gjør vel det? Harrison Ford er i storform, jo!

Filmen levnet heller ingen tvil om de som stod bak filmen. Steven Spielberg hadde lykkes igjen, og var på god vei til bli en av vår tids mest anerkjente regissører. John Williams lagde nok et legendarisk musikkspor til en film, og George Lucas var igjen en del av et pengesluk av en filmsuksess. Ni Oscar-nominasjoner og fire statuetter var også med på bevise at actioneventyr var en sjanger verdt å satse på. Og oppfølgeren fulgte selvfølgelig bare noen år etter.

Jeg liker “Jakten på den forsvunne skatten” like godt i dag, og mener at den er perfekt innen sin sjangermiks. Toppkarakter er på sin plass.

Indiana Jones og de fordømtes tempel >>>   Indiana Jones og det siste korstog >>>