4
Hennie og de onde amerikanerne

Tittel:
Pionér
Sjanger:
Thriller
Varighet:
1 t. 46 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Aksel Hennie
  • Ane Dahl Torp
  • Jørgen Langhelle
  • Wes Bentley
  • Stephen Lang
Regissør:
Erik Skjoldbjærg

Aksel Hennie har latt skjegget gro og funnet fram dongerijakka i den velfungerende oljethrilleren “Pionér”.

Vi tar turen tilbake til begynnelsen av 80-tallet og tiden da det norske oljeeventyret var i sin mest avgjørende fase. For å få opp olja må noen sveise sammen rør på bunnen av Nordsjøen. Mye står på spill, og ambisjonene og prestisjen er høy. Det er også risikoen.

Dykkerne Petter (Aksel Hennie) og broren Knut (Andre Eriksen) får det spennende oppdraget, og de skal i samarbeid med et amerikansk team dykke dypere enn noen har gjort tidligere. Under det første prøvedykket går noe fryktelig galt og Knut kommer aldri opp igjen i live. Petter er sikker på at det ikke bare var et uhell og går langt for å finne ut av brorens død. Etter hvert begynner flere av Petters venner i det norske teamet å dø, og han begynner å skjønne at han jobber mot klokka for å finne svar.

Aksel Hennie spiller godt og intenst, og bærer det meste av filmens handling på sine skuldre. Han tar fram sitt mest hardbarka jeg i det han skriker “Shut the fuck up man, you have nothing to do with this”. Det er mye oppriktig sinne, frustrasjon og redsel i Petter, og det greier Hennie å formidle på en god og troverdig måte.

“Pionér” er en god thriller. Den har et høyt spenningsnivå hele veien, for mens Petter sliter med å finne svar er det nesten like vanskelig for publikum å holde oversikt. Filmen er mørk, men troverdig, og fotobruken under vann er fantastisk fin å se på.

En norsk storfilm med et knippe amerikanske skuespillere er interessant nok i seg selv. Det kommer ikke så mange slike filmer årlig, og det er i grunn alene en grunn til å gå å se den. Selv om Wes Bentley fra the “The Hunger Games” og Stephen Lang – han stereotypiske badguy’en fra “Avatar” – ikke har så store roller i filmen, er de med som artige innslag og fungerer overraskende godt i samspill med de norske skuespillerne.

Til sammenligning med andre thrillere er derimot ikke “Pionér” helt på høyden. Den er litt ensformig og har aldri en virkelig stor spenningstopp. For meg ble det i alle fall naturlig å sammenligne med “Hodejegerne” som hadde et fantastisk høyt spenningsnivå hele veien. I forhold er “Pionér” bare helt gjennomsnittlig.

Men den er underholdende og trolig en av årets beste norske filmer likevel.