Her er halvårets teiteste terningkast

NATT&DAG er hårfint Norges strengeste anmeldere, mens bransjebladet Cinema er aller greiest.

Vi i filmsnakk.no legger ned litt innsats i å samle inn terningkast fra det ganske land – og litt til. Dette halvåret har gitt oss enkelte utfordringer, først og fremst gjennom innføring av betalingssystemer på nett (Stavanger Aftenblad, Dagsavisen, Tønsbergs Blad m.fl.), men også fordi enkelte prominente anmeldere har dødd. Vi snakker selvfølgelig om Roger Ebert fra Chicago Sun-Times. Hvil i fred.

Screen shot 2013-08-03 at 12.10.04 AMI denne oversikten skal vi raskt gå igjennom hvilke medier som ligger hvor, hva som kan være utslagsgivende terningkast og til slutt hvilke terningkast som strider mest med resten av anmelderlauget. Om terningkastene er teite eller ikke får være opp til hver enkelt å vurdere.

Halvårets greieste anmeldere ble folka i Cinema, og det betyr vel i stor grad Geir Kamsvåg. Men dette er langt ifra sensasjonelt – Cinema opererer nemlig litt som undertegnedes mor når det kommer til å besøke kino; de vil bare se angivelig gode filmer. Slikt blir det anstendige terningkast av. (Joda – unntak finnes, men selv der blir terningkastene ålreite.)

Blant de mediene som anmelder rubbel og bit av det som kommer på kino i Norge, er det NRK Filmpolitiet som troner øverst. Snitterningkastet er på 4,04. Birger Vestmos allsidige crew gir jevnt over gode terningkast – ikke én film har fått terningkast 1 foreløpig i år. Når det er sagt er det heller ingen som har fått terningkast 6 (bortsett fra 3D-gjensynet med “Jurassic Park”). Bruker dere skalaen for det den er verdt, Birger?

På plassene bak følger Dagsavisen, Fedrelandsvennen og fremadstormende filmsnakk.no.

I andre enden finner vi hipsteravisa NATT&DAG. Ingen overraskelse der, for her gjøres det sport i å slakte film på en mest mulig gøyal måte. Slikt blir det mye gift i kaffen av, men samtidig økte lesertall og kommentarer. Og det er kanskje det NATT&DAG-gjengen er ute etter. Tre enere første halvår i 2013 har bidratt til et snitterningkast på 3,65 øyne (“Parker”, “Identity Thief” og “Bon appetit, Hr. President”). Ja, også ga de “Iron Man 3” en toer …

Aftenposten har den nest sureste ansamlingen av kritikere i staben. Kjetil Lismoen, Ingunn Økland, Erlend Loe, Maria Fosheim Lund og Mala Wang-Naveen (trenger dere flere anmeldere, forresten?) har sørget for et snitt på 3,68 øyne.

Også Dagbladet ligger an til nedrykk med et snitt på 3,69. Inger Merete Hobbelstad og Mikael Godø vet å stille krav til det som kommer på kino. Likevel har enerne uteblitt i år. Det kryr imidlertid av toere og treere. Sekseren henger som vanlig høyt – bare dokumentaren “Stories We Tell” har oppnådd full score i år.

Etter våre beregninger har norsk kino vist 89 nye filmer det første halvåret av 2013. Vi har kikket på hvilke anmeldere som har leverte varene hele veien, og ikke overraskende er det VG man kan stole mest på. 87 anmeldelser av 89 mulige er bra. Dagbladet ligger hakk i hæl med 86. Dagsavisen tar tredjeplassen med 84 anmeldelser.

Mindre imponerende er det at Filmpolitiet og Aftenposten bare har klart 78 av 89. Enda verre er det at Filmmagasinet – med sitt store navn og rykte – ikke har levert mer enn 71. Til sammenlikning er det fem anmeldelser færre enn hva vi i filmsnakk.no har levert. Hva har dere å si til deres forsvar?

Så til halvårets teiteste terningkast. Vi tror det er best å bare kjøre en topp 10-liste over disse. Vi linker til de anmeldelsene som ikke ligger bak betalingssystemer:

SF Norge

10. Filmmagasinet gir “Spring Breakers” terningkast 6.

SF Norge

9. Stavanger Aftenblad gir “Hansel & Gretel: Witch Hunters” terningkast 5.

Norsk Filmdistribusjon

8. Dagbladet gir “The Master” terningkast 3.

Walt Disney Company Nordic

7. Stavanger Aftenblad gir “After Earth” terningkast 5.

SF Norge

6. Tønsbergs Blad gir “Man of Steel” terningkast 2.

UIP

5. Aftenposten gir “Pain & Gain” terningkast 1.

UIP

4. NATT&DAG gir “Jack Reacher” terningkast 2.

20th Century Fox

3. Stavanger Aftenblad gir “A Good Day to Die Hard” terningkast 5.

SF Norge

2. Fedrelandsvennen gir “Victoria” terningkast 5.

Marvel Studioes

1. NATT&DAG gir “Iron Man 3” terningkast 2.