Her er våre Oscar-favoritter

Det er fremdeles lenge igjen. Men det bryr vi oss ikke noe om – her er vår Oscar-spådom for neste års prisutdeling.

Vi gjorde det samme i fjor og spådommen klaffet passelig bra med utfallet. Vi prøver likevel å overgå fjorårets presisjon når vi nå spår hvilke ti filmer som vil prege Oscar-nominasjonslista.

Neste års utdeling finner sted søndag 2. mars, og det er Ellen DeGeneres som skal være vert.

Dallas Buyers Club10. Dallas Buyers Club

Er det én mann som kan vise til stigende kurve de siste par årene, så må det være Matthew McConaughey. Han er aldri tidligere nominert til Oscar, men vi ser på sjansen som stor for at det vil skje på nyåret. Vi kan vel si såpass at vi blir overrasket om han ikke blir nominert til beste mannlige hovedrolle. En annen mann vi skal se opp for er Jared Leto, som i denne har en helt spesiell rolle – en åpenbar outsider til beste mannlige birolle-nominasjon. Regissør Jean-Marc Vallée har lite å vise til, men tema og skuespillere løfter produksjonen inn i Oscar-buzzet.

Filmen har USA-premiere 1. november. Se traileren her!

Captain Phillips9. Captain Phillips

Mannen bak trilogien om Jason Bourne, Paul Greengrass, er endelig tilbake med ny thriller. Hans forrige film, “Green Zone”, var ingen karrieretopp for den langhåra briten, men han viser gang på gang at han kan dette med spenning. Én Oscar-nominasjon har han – for “United 93” i 2006. Og den var også sabla spennende! Nå har han filmatisert en ikke helt ukjent problemstilling – kapring av skip. Dobbelt Oscar-vinner Tom Hanks spiller kapteinen, og resultatet blir bombesikkert mer spennende enn den tilsvarende, danske filmen “Kapringen”. Catherine Keener er også med for øvrig, og hun har to Oscar-nomasjoner bak seg.

Filmen har norgespremiere allerede 18. oktober. Se trailer her!

Inside Llewyn Davis8. Inside Llewyn Davis

Man kommer ikke unna Coen-brødrene. “Inside Llewyn Davis” er deres nyeste film, og vi kan ikke annet enn å forvente at det blir nominasjoner. Brødreparet har selv tidligere vunnet fire Oscar. I hovedrollen finner vi talentfulle Oscar Isaac, og i ryggen har han Oscar-nominerte Carey MulliganJohn GoodmanJustin Timberlake og Garrett Hedlund. Cinematograf Bruno Delbonnel har for øvrig tre Oscar-nominasjoner bak seg. Bortsett fra de tekniske prisene kan “Inside Llewyn Davis” i grunnen melde seg på i mange kategorier.

Filmen har USA-premiere 20. desember. Se trailer her!

The Butler7. The Butler

Vi velger å ta med oss “The Butler” på vår spådomsliste. Historien om butleren som tjente åtte forskjellige presidenter må nødvendigvis ha sine øyeblikk. Og spilt av mesterlige Forest Whitaker – vi snakker suksess allerede. Regissør er ingen ringere enn Lee Daniels, mannen som leverte varene med “Precious” i 2009 og i mellomtiden laget anstendige “The Paperboy”. Utover Whitaker i hovedrollen er det en lang liste med velkjente navn: Oscar-nominerte Oprah Winfrey, John Cusack, Liev Schreiber, Robin Williams og Alan Rickman, blant mange andre. Vi tror på en sentimental opplevelse som vil mykne opp Akademiet.

Svaret får vi raskt, for filmen har norgespremiere 27. september. Se trailer her!

Rush6. Rush

Dobbelt Oscar-vinner Ron Howards filmatisering av et av tidenes rivaliseringer kan bli en hit hos Akademiet. I hovedrollene finner vi Chris Hemsworth og Daniel Brühl – og sistnevnte er angivelig fantastisk i rollen som Formel 1-kjøreren Niki Lauda. I tillegg poserer Olivia Wilde i filmen, uten at vi trenger å utdype det noe særlig. Oscar-vinneren Hans Zimmer har laget soundtrack til filmen og manusforfatter Peter Morgan er nominert til Oscar to ganger tidligere. I tillegg har cinematograf Anthony Dod Mantle en Oscar-statuett på peishylla allerede. Men der er det plass til flere. “Rush” kan konkurrere om nominasjoner i nesten samtlige kategorier.

Filmen har norgespremiere allerede 4. oktober. Se trailer her!

The Monuments Men5. The Monuments Men

To statuetter på seks forsøk er riktignok ikke full pott, men de færreste får i det hele tatt forsøk. George Clooney har de siste årene etablert seg på Akademiets furete lepper, og det er naturlig nok knyttet store forventninger til hans neste prosjekt. Clooney stiller både foran og bak kamera, og med seg på laget har han Oscar-vinner Matt Damon, Oscar-vinner Cate Blanchett, Oscar-vinner Jean Dujardin, Oscar-nominerte Bill Murray, samt John Goodman. På manus får han hjelp av Oscar-vinner Grant Heslov. Ei en gjeng å kimse ad.

Filmen har norgespremiere 17. januar. Se traileren her!

American Hustle4. American Hustle

Nok en film som nærmest er dømt til å være med i Oscar-racet. Regissør David O. Russell har blitt nominert tre ganger tidligere – to av dem i fjor, både for regi og manus. Han gjør også begge deler i “American Hustle”, og for prisutsiktenes del er det ikke noe minus at skuespillerknippet han har med seg er plukket fra aller øverste hylle: Christian BaleJennifer Lawrence og Robert De Niro har alle vunnet Oscar. I tillegg er Amy Adams – som tidligere er nominert fire ganger – med, Jeremy Renner er nominert to ganger og Bradley Cooper fikk sin første nominasjon i fjor. Litt av et ensemble!

Filmen har USA-premiere 25. desember. Se traileren her!

The Wolf of Wall Street3. The Wolf of Wall Street

Vi kommer ikke utenom Martin Scorsese når Oscar-utdelingen finner sted. Selv har han kun vunnet én statuett (av ti mulige) for regien på “The Departed” i 2006, men filmene hans opptrer stadig som nominasjonsmagnet innenfor flere kategorier. “Hugo Cabret” vant for eksempel hele fem statuetter for halvannet år siden. Nå har Scorsese (nok en gang) med seg Leonardo DiCaprio, som stadig bare har nominasjoner – tre i antallet – på CV-en. Likevel en mann som velger sine roller med omhu – en kvalitetsgarantist, rett og slett. I tillegg vil vi se Matthew McConaugheyJonah HillKyle Chandler og Jean Dujardin. Filmens komponist Howard Shore har vunnet Oscar tre ganger tidligere, så han er en mann å regne med. Cinematograf Rodrigo Prieto har en nominasjon bak seg – verdt å nevne det også. Kvalitet i alle ledd.

Filmen har norgespremiere 6. desember. Se trailer her!

Gravity2. Gravity

Nok en film med George Clooney, men denne gangen kun på rollelista. Der står han oppført sammen med en annen Oscar-vinner – Sandra Bullock, og sammen skal de bære hele filmen på sine skuldre. Alfonso Cuarón har regissert, og vi husker fra “Harry Potter og fangen fra Azkaban” at mannen er opptatt av det visuelle. Nå skal vi opp i verdensrommet, og det er all grunn til å tro at “Gravity” blir severdig. Bare for å understreke det – cinematograf Emmanuel Lubezki har fem Oscar-nominasjoner bak seg. Vi tør spå at han tar sin første statuett med “Gravity”. “Gravity” vil trolig konkurrere om både hovedprisene og flere av de tekniske prisene – dermed kan det fort bli mange nominasjoner.

Filmen har norgespremiere 8. november. Se traileren her!

12 Years a Slave1. 12 Years a Slave

Helt øverst på lista vår – Steve McQueens “12 Years a Slave”. Nok en biografifilm, denne gangen om Solomon Northup. Hans liv får en brå vending når han som fri mann plutselig blir bortført og solgt som slave. Chiwetel Ejiofor spiller hovedrollen, og dette kan godt være hans store gjennombrudd – selv om de fleste har sett fjeset hans mange ganger før. I tillegg kryr det av kvalitet på rollelista: Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch, Brad Pitt, Paul Dano, Sarah Poulson og Paul Giamatti. Lille Quvenshané Wallis er med, til og med. Oscar-vinneren Hans Zimmer har laget musikken, og bare det er verdt å glede seg til. Vi tror “12 Years a Slave” blir neste års store Oscar-navn. Her vanker nominasjoner i mange kategorier. Den eneste haken er at Akademiet trolig vil skamme seg litt over historien som fortelles, og i samme slengen skamme seg over at det måtte en brite til for å fortelle den. La oss håpe de biter i seg skammen.

Filmen har norgespremiere 31. januar. Se trailer her!

____________________________________________________________________________________

Vi må også tilføye noen titler vi har satt rett på utsiden av topplista:

August: Osage CountyThe CounselorBlue Jasmine
“August: Osage County”
og Ridley Scotts “The Counselor” var opprinnelig innenfor topp ti, men endte etter flere vurderingen opp utenfor. Den første av dem har en deilig rolleliste, men klarer ikke helt å overbevise verken i trailer, med apparatet rundt eller med forespeilet handling. Sistnevnte håper vi at vil gjøre det bra mer enn vi tror den vil bli satt pris på – litt som med “Drive”.

Woody Allen blir som regel alltid tatt på alvor av Akademiet, og det snakkes allerede om at Cate Blanchetts rolle i “Blue Jasmine” er Oscar-verdig. Dessuten er det også i år få kvinner i hovedrollene rundt omkring, så den nominasjonen er nokså spikret. Filmen “Mandela: Long Walk to Freedom” havner også utenfor topp ti, men vi er nokså sikre på at Idris Elba som Nelson Mandela vil resultere i Oscar-nominasjon.

Mandela: Long Walk to Freedom

All Is LostThe Secret Life of Walter MittyJ.C. Chandor, mannen som laget “Margin Call”, har samarbeidet med Robert Redford om Oscar-kandidaten “All Is Lost”. Vi har troen på nominasjoner, men ikke mange nok til å plassere den på topp ti. Vi tar også med oss Ben Stillers outsider “The Secret Life of Walter Mitty”. Nei, det er ikke en utpreget komedie, og vi er ikke alene om å spå et interessant utfall.

Har du en kjapp toppliste på lur? Hvem blir den store Oscar-vinneren?