4
Hercules og vikingene våre!

Tittel:
Hercules
Sjanger:
Action, Eventyr
Varighet:
1 t. 38 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Dwayne Johnson
  • John Hurt
  • Rufus Sewell
  • Ingrid Bolsø Berdal
  • Aksel Hennie
  • Tobias Santelmann
  • Ian McShane
  • Joseph Fiennes
  • Irina Shayk
Regissør:
Brett Ratner

Det er trendy å putte nordmenn i utenlandske storproduksjoner for tiden. Ingrid Bolsø Berdal er den første uten skjegg.

I antikkens Hellas var det visst utallige kongeriker som hver hadde liten snøring om hva som foregikk bak neste ås. Her gjør helten Hercules (Dwayne Johnson) og vennene hans sitt beste for å markedsføre seg som gode leiesoldater. Den ekte Hercules klarer usannsynlig nok å løfte en hest, så folk er mer enn villige til å tro at herr Langstrømpe også er en gudesønn som bekjemper mytiske beist.

Og så blir de kalt inn til Thrakia, som lider under konstante angrep fra en mystisk ridende armé. Bøndene i denne bystaten trenger trening og selvtillit hvis de skal klare å forsvare seg selv, og da hadde Lord Cotys (John Hurt) syntes det var ålreit om Hercules’ bulende sixpack red først inn i kamp. Men Hercules har en bakhistorie som han ikke selv husker særlig godt, noe som kan bety at det er mer til denne oppgaven enn han først antar.

“Hercules” følger oppskriften på actioneventyr til punkt og prikke. Det er fem helter med hver sine egenskaper: en sterking, en snikefyr, Aksel Hennie, en vis gamling og en jente med betydelig mer sparsommelig rustning enn de andre. Det er praktisk talt Power Rangers med sverd og sandaler. Eller Sinbad sjøfareren med bedre datagrafikk. Eller Avengers i gjørma. Eller Robin Hood med … vel, du tar poenget.

Filmen innfører ingenting du ikke har sett før. Seriøst, du får flere overraskelser om du ser “Grevinnen og hovmesteren” i år igjen. Men nytenkning er ikke nødvendigvis et must for å lage en bra film – “Hercules” gjør alle troper, klisjeer og arketyper med såpass kompetent håndverk at du skal ha vanskelig for ikke å kose deg gjennom stort sett hele opplevelsen. Hvis du setter pris på velregissert og heseblesende action, kan det være lurt å påspandere seg denne.

Og så er det mammuten i rommet, da – tre nordmenn er med! Vi er så stolte av dere! Hvorfor i alle dager en bunch med vikinger befinner seg i antikkens Hellas besvares aldri, men alle tre gjør strålende arbeid i sine respektive roller. Ingrid Bolsø Berdal klarer faktisk å få med mer dybde i Atalanta enn manus og antrekk skulle tilsi, og Aksel Hennie er gøyal selv om han ikke får si noe.

Konklusjonen er at “Hercules” kunne vært mye verre. Joda, verdenen er litt flat, ingen ser ut som grekere, og manuset velter iblant selv kjemper som John Hurt. Men er du som jeg for solbrent til å være ute, kan du likesågodt gå på kino og støtte noen landsmenn.