6
Varulvens hverdagsproblemer

Tittel:
Wolf Children
Sjanger:
Animasjon, Drama, Familie
Varighet:
1 t. 57 min.
Aldersgrense:
7
Regissør:
Mamoru Hosoda
Originalstemmer:
  • Aoi Miyazaki
  • Amon Kabe
  • Haru Kuroki
  • Takuma Hiraoka

“Wolf Children” handler om varulver. Men den er jordnær, ydmyk og rolig. Og helt fantastisk.

Som tittelen hentyder, handler filmen om ulvebarn – barn som er ulver. Varulver, altså. Men i motsetning til en varulvs natur, prøver “Wolf Children” å være realistisk. Mens “Twilight”-filmene sikter på kliss (?), sikter “Wolf Children” på realisme. På en måte.

Yuki begynner med å fortelle oss hvordan foreldrene hennes traff hverandre på universitetet. Det er en søt historie som alle andre kjærlighetshistorier. Etter hvert får de et barn, og ett år seinere ett barn til. Disse er filmens hovedpersoner.

Faren var nemlig den siste gjenlevende varulven, og ungene fikk med seg samme egenskap. Filmen handler om ungenes noe spesielle oppvekst, og paralleller dras fort til andre kvaliteter som kan gjøre en oppvekst annerledes for både foreldre og barn. Det er for eksempel ganske risikabelt å ta med seg varulvungene sine til parken for å leke.

Mora blir på ett punkt stilt overfor et annet vanskelig dilemma; skal hun ta med seg dattera si til legen eller veterinæren?

Problemene som presenteres er enten sosiale, i form av erting på skolen eller uenigheter hjemme – eller personlige, i form av å finne sin egen identitet. Det finnes ingen erkerivaler eller historiske feider som må løses én gang for alle, som varulver jo er kjent for. Her forholder vi oss til det kjente og kjære dagliglivet. Og det gjøres med både stil og substans.

Pennestrøkene er litt snaue. Japanerne har ofte et nøkternt forbruk av tegneredskaper, men detaljer forsvinner likevel ikke. Ansiktsuttrykk er så presise og følelseslada som man kunne ønsket seg.

Jeg håper, for barnepublikummets beste, at denne blir oversatt til norsk tale. “Wolf Children” er nemlig en film for hele familien.

Ta med deg barn, kjæresten, mor, far eller besteforeldre. Eller gå aleine. Spiller ingen rolle, det.