2
Herregud, for en gange!

Tittel:
Jobs
Sjanger:
Biografi, Drama
Varighet:
2 t. 8 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Ashton Kutcher
  • Dermot Mulroney
  • Josh Gad
  • J.K. Simmons
  • Matthew Modine
  • Lukas Haas
Regissør:
Joshua Michael Stern

Biografiens tid er ennå ikke over. Dette er historien om Apple-gründeren Steve Jobs.

Reaksjonen var blandet da Ashton Kutcher i sin tid ble lansert som hovedrolleinnehaver. Ikke veldig rart – CV’en hans er glasert med klissklass. De håpefulle øynet imidlertid muligheten for en ny Ashton Kutcher – en mer moden og anselig en. De naive krysset muligens fingrene for at Kutcher kunne slenge seg på prisbuzzet, som for alvor begynner å dra seg til.

Dessverre for samtlige: “Jobs” er en kjip film.

Misforstå meg rett – Ashton Kutcher har levert varene innenfor klissklass-sjangeren i mange år. Men i “Jobs” er han i ukjent terreng, og det ser ikke ut til at han trives. Filmen begynner med en opptreden fra 2001, da Jobs lanserte iPod’en. “A thousand songs, in your pocket.” Ashton Kutchers gråsminkede ytre føles litt halvhjertet.

Men filmens problem strekker seg lengre enn til Kutchers tilstedeværelse. Heldigvis, får vi nesten si. Historien om Steve Jobs er i utgangspunktet vanvittig interessant. Her har vi en mann som med visjoner, pågangsmot og kompetanse skapte verdens mest verdifulle bedrift. Filmen “Jobs” har likevel – utrolig nok – ytterst få interessante perioder. Oppstartsfasen fungerer bra, men nesten alt av utvikling, voksesmerter og personlig liv hoppes ganske enkelt over.

Jobs’ siste livsfase vies heller ikke noe tid. Vi får med andre ord ingen hjelp til å klekke ut hvordan Steve Jobs, en framtidens mann, taklet det faktum at framtiden hans forsvant. Samtidig kunne det vært lurt å vise litt mer av nyere tids Apple-produkter. Den mac’en som denne anmeldelsen er skrevet på, er jo faktisk en del av historien. Et gjenkjennelsesgrep kunne i beste fall fått oss som er født etter 1980 til å føle tilhørighet. Og den drahjelpen kunne filmen trengt.

Rent filmatisk er det lite fengende ved “Jobs”. Verken lyd eller bilder evner å bergta, men for all del – ingen merkbare lyd- og bildeutskeielser er tross alt også et kvalitetstegn.

Det er til slutt underholdningsverdien som bestemmer, og dette er aldri spesielt underholdende. Nei, ikke engang Ashton Kutchers forsøk på å imitere Steve Jobs’ gange. Det er bare teit. Som om gangen definerte personen.