4
En enkel og fin film

Tittel:
Hidden Figures
Sjanger:
Biografi, Drama
Varighet:
2 t. 7 min.
Aldersgrense:
7
Skuespillere:
  • Taraji P. Henson
  • Octavia Spencer
  • Janelle Monáe
  • Kevin Costner
  • Kirsten Dunst
Regissør:
Theodore Melfi

Til tross for 3 ganske så gjeve Oscar-nominasjoner, ble det ingen gevinst på “Hidden Figures”. Kanskje av den enkle grunnen at den ikke var bra nok?

Tidlig på 60-tallet jobber NASA febrilsk med å slå russerne, slik at USA kan være den første nasjonen til å gjennomføre historiske bragder i verdensrommet. I et veldig mannsdominert miljø i en tid hvor afroamerikanere både ble sjikanert og sett ned på, står tre kvinner frem mot alle odds. Disse tre kvinnene skaper sammen historie og blir alle forbilder for flere generasjoner. Dette er deres historie.

Personlig så synes jeg at historier basert på sanne hendelser eller som gir et portrett av interessante historie begivenheter eller personer, er særdeles spennende saker – av de som faktisk har godt feste i sannhet og historie, da. Og jeg erkjenner at det finnes mer en håndfull med gode historier fra tidsepoken vi befinner oss i med “Hidden Figures”.

For det er ikke mulig å komme utenom det faktum at om man var en kvinne som ville ha gode stillinger i et mannsdominert yrke, så var det vanskelig på starten av 60-tallet. Og var man mørkhudet, så var ikke oddsene bedre. Dermed har filmen et rimelig godt utgangspunkt, og serverer oss tre karakterer med forskjellige styrker som vi er ment å følge. Problemet til regissør Theodore Melfi er at han ikke klarer å utnytte verken det historiske bakteppet, eller de tre karakterene. I stedet for å bevege seg inn i dybden på karakterene, så forteller han mer om omstendighetene. Dermed sitter man igjen til slutt uten å virkelig forstå motivasjonen bak minst to av karakterenes ambisjoner, så her burde spilletiden vært dratt ut, eller manuset skrevet om til en mer spenstig fortelling.

Misforstå meg ikke. Dette er en meget ålreit fortelling, med godt skuespill og gode intensjoner. Det blir bare litt for mye saus, og litt for lite kjøtt.

Se for øvrig opp for Kevin Costner i en meget habil birolle, hvor han beviser at han fortsatt mestrer kunsten å spille en karakter (om mulig) bedre enn han fremstår på papiret. Faktum er at “Hidden Figures” er en like habil film som Costners jobb foran kamera, men jeg hadde nok forventet enda mer etter at den fikk tre nominasjoner under årets Academy Awards. Likevel forstår jeg at den ikke sanket inn noen priser. Den er og blir en lettvekter i det store selskapet.