3
Hjelp, nok en skuffende dag for filmbransjen

Tittel:
Hjelp, vi er i filmbransjen
Sjanger:
Komedie
Varighet:
1 t. 47 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Henrik Thodesen
  • Odd Magnus Williamson
  • Christian Rubeck
  • Stig Frode Henriksen
  • Peter Stormare
  • Pia Tjelta
Regissør:
Nini Bull Robsahm, Patrik Syversen

Norsk film har i løpet av første halvdelen av 2011 fått en generøs porsjon pepper fra både publikum og anmeldere. Publikum har skydd kinosalene og terningkastene har landet på sidene med færrest øyne igjen og igjen.

“Hjelp, vi er i filmbransjen” ble av både anmeldere og bransjen spådd å bli den filmen som ville snu denne trenden. Det klarer den mest sannsynlig ikke.

Konseptet er langt fra originalt, selv om det er blitt fremstilit slik i filmens markedsføring.  Glenn (Henrik Thodesen) jobber på videobutikk og lever et normalt liv med bestevennen Phillip (Nydalenkompis Odd William Magnusson). Så finner han kjæresten utro med en kremtildekket mann og går inn i en depresjon. Phillip har imidlertidig løsningen: De faker en audition til en fiktiv spillefilm for å tiltrekke damer Glenn kan rebounde med. Men når Glenn kommer i skade for å gi rollen til jenta han forelsker seg i, befinner de seg i en knipe. En knipe som ender med millioner i filmstøtte, romantiske komplikasjoner, seminazistiske produksjonsledere og Peter Stormare.

“Hjelp, vi er i filmbransjen”  prøver hardt, og har sine øyeblikk, men fanges dessverre i sjangerfellen. Den faller et sted mellom kompiskomedien og den romantiske komedien, uten helt å bestemme seg for hva den vil være. Kjernen i filmen er en kjærlighetshistorie som er sett dusinvis av ganger før i både norske og utenlandske filmer, og historien snubler flere ganger i egne klisjeer.

Filmen tar i bruk en drøss med kjente komikere fra både tv og scene, med blandet hell. Enkelte greier ikke overgangen som filmskuespillere. Odd Magnus Williamson kjører safe som en relativt agressiv, hviljesterk dagdriver, og gir med det filmens beste prestasjon. Det er dog med blandede følelser vi møter Hege Schøyen som rik vestkantfrue, en rolle vi har sette henne portrettere utallige ganger, som minner meg på den litt mangelfulle utviklingen av norsk humor på film.

“Hjelp, vi er i filmbransjen” ser ut som en film det har vært morsomt å lage, men den greier dessverre ikke å overføre den energien til lerretet. Personlig lot jeg meg imponere filmens nye norgesrekord i bruken av ordet “lissom”, men ikke så mye mer.