3
Hjelp, vi er på prærien!

Tittel:
The Homesman
Sjanger:
Drama, Western
Varighet:
2 t. 2 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Tommy Lee Jones
  • Hilary Swank
  • James Spader
  • Hailee Steinfeld
  • Meryl Streep
Regissør:
Tommy Lee Jones

Velkommen til det ille ville vesten.

Ting er som det skal i det gamle vesten. På trynet, altså. En i overkant streng vinter har etterlatt den lille byen Loup i fåfengt tilstand. Tre kvinner har mistet forstanden som følge av årstidens tiddelibom og huttemegtu. Den standhaftige bonden Mary Bee Cuddy (Hilary Swank) tar på seg det farlige oppdraget med å kjøre de forrykte damene til et asyl i Iowa. Med seg i sitt omreisende galehus får hun nok en sinnsforvirret sjel, når husokkupant-cowboyen George Briggs (Tommy Lee Jones) mønstrer på.

“The Homesman” er det fjerde regiforsøket til Tommy Lee Jones, som har samlet en gjeng bekjente for å lage film av Glendon Swarthouts western-roman fra 1988. En god idé når omgangskretsen din består av folk som Meryl Streep, Hilary Swank, John Lithgow og James Spader. Jones har attpåtil tatt på seg å skrive manus for anledningen. Også det en sjelden anledning.

Resultatet? Oppsiktsvekkende lite oppsiktsvekkende. “The Homesman” er ikke western av typen der pistolkrutt, gullgraving og Clint Eastwood sitter i førersetet. Den er et lavmælt drama, der moral og verdien av et menneskeliv – uavhengig av mental tilstand – veies og måles.

Jada, tålmodighet er som alltid en dyd når Tommy Lee Jones er los over den ville vestens vidstrakte prærier.

For selv om “The Homesman” ser vakker ut, virker “The Homesman” mest opptatt av å spille bingo med western-sjangerens beste klisjeer. Særlig arketypene får kjørt seg. Tommy Lee Jones’ værbitte og ironiske cowboy-rolle har stått stille siden John Wayne perfeksjonerte den i “True Grit” tilbake i 1969. Hilary Swank er tøff og selvstendig kvinne i en maskulin verden, men tenker likevel ikke på annet enn giftemål med en mannlig forsørger for å unngå dømmende øyne fra lokalbefolkningen.

“The Homesman” er tunge saker. Tematikken er bekmørk, handlingsforløpet likeså. Av og til på grensen til det komiske. Tross alt er det vanskelig å ta innover seg alvoret av at en baby kastes ned i en utedo for å dø, når babyen like så greit kunne hatt Brio-merkelappen fortsatt hengende fra halsen.

Prøv igjen, Tommy. Vi vet du kan bedre.