2
Hjelp, vi er på vinterferie!

Tittel:
Karsten og Petra på vinterferie
Sjanger:
Familie
Varighet:
1 t. 12 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Thorbjørn Harr
  • Janne Formoe
  • Nora Amundsen
  • Elias Søvold-Simonsen
  • Hilde Louise Asbjørnsen
Regissør:
Arne Lindtner Næss

Hva gjør man ikke for sine barn, sies det. “Karsten og Petra på vinterferie” bør nærme seg grensa.

For greit nok at filmatiseringene av Tor Åge Bringsværds bøker har lokket hundretusenvis av barn og deres betalende foreldre til kinosalene. Men hva hjelper det, når resultatet blir B-vare?

Norsk barnefilms gudfar, Arne Lindtner Næss, står i spissen for en film som visuelt sett hører hjemme på NRK Super, og som manusmessig hører hjemme i papirdunken.

Bestevennene Karsten og Petra skal på hyttetur med Petras morfar og hans kjæreste Esther (heia moderne familieforhold!). For Karsten blir hytteturen en etterlengtet pause fra sine bitre foreldre, som tilsynelatende er én overtidstime unna å sette skilsmisseadvokaten på hurtigtast. Men vel oppe i høyden treffer Petra på jevnaldrende Petter, som er mye bedre på ski enn Karsten. Slikt blir Karsten sjalu av.

Trekantdramaet er i gang. (Hvis det ordet er lov å bruke i omtalen av en barnefilm.)

Eller nei, vent – det er ikke det. “Karsten og Petra på vinterferie” er nemlig en film som svinger fort unna alt med antydning til skarpe kanter. Karstens foreldres gryende skilsmisse blir løst med en klein klem, og trekantdramaet (?) blir aldri noe trekantdrama. I stedet for å ta tyren ved hornene, får vi et litt matt glansbilde av Karstens skiferie med Petra og hennes joviale morfar.

Hva er galt i å gi barn en handling å tygge på, i stedet for smurfedrops? Handlingen setter de i det minste ikke i halsen.

Greit oppsummert er “Karsten og Petra på vinterferie” et halvhjertet forsøk på å gjenta suksessen med fjorårets “Karsten og Petra blir bestevenner”. Joda, Karsten og Petra er fortsatt søte. Men i likhet med et barn som ber om mer Nugatti på en brødskive nær bristepunktet, virker ikke regissør Næss å vite når nok er nok.

Kassasuksessen er imidlertid så godt som garantert. Det er tross alt gode penger i norske foreldre.