5
Hjelpes, for en nedoverbakke!

Tittel:
Lone Survivor
Sjanger:
Action, Thriller
Varighet:
2 t. 1 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Mark Wahlberg
  • Taylor Kitsch
  • Emile Hirsch
  • Ben Foster
  • Eric Bana
  • Alexander Ludwig
Regissør:
Peter Berg

Det er etter filmer basert på sann historie at man slår i bordet og skammer seg over hvilken verden man lever i. “Lone Survivor” er intet unntak.

Peter Bergs “Lone Survivor” kan fort være startskuddet på en periode hvor moderne krigsfilm vil finne fotfeste igjen. “The Hurt Locker” og “Zero Dark Thirty” har vist vei – nå fortsetter denne litt mer fortellermessig appellerende spenningsfilmen. Ingen av dem er pionérer, men de har rekognisert terrenget og funnet det trygt – for profesjonelle, riktignok.

“Lone Survivor” er beretningen om fire tapre marinejegere som ble sendt ut i felten for å speide på Taliban-løken Ahmad Shahd. Oppdraget viser seg raskt å by på problemer, og tittelen røper dessverre det som aldri er noen hemmelighet. Utfallet burde nok ikke vært så opplagt, men resultatet lider heldigvis langt mindre enn filmens karakterer og deres familier.

Som seere blir vi enkelte ganger testet litt – jeg tenkte både her og der at “der han ha dødd!”. Men sannheten er at jeg vet fint lite om hva menneskekroppen faktisk tåler og enda mindre om hva disse marinejegerne har lært seg å se bort ifra, hva angår skuddsår, brukne bein og knuste hodeskaller. Inntil jeg sitter med kompetansen til å bedømme framstillingen våger jeg ikke å kritisere den.

Mange av disse skadene kommer idet våre fire helter blir tvunget til å kaste seg utfor en og annen fjellskrent. Dette er som å se Andy Samberg falle nedover en endeløs åsside i “Hot Rod” – bare ikke fullt så fornøyelig, og med langt flere dødelige detaljer på veien. Filmens kanskje beste scener, selv om de er ordentlig vonde å se på. Og det er sikkert meningen.

“Lone Survivor” er aldri kjedelig, den har optimal stemning fra start til slutt og den er filmatisk uklanderlig. Det skulle likevel vært ålreit for godfølelsen – som det alt i alt blir lite av – om amerikanerne fikk briljere litt mer i begynnelsen av dramatikken. De rekker knapt å ta i bruk sine taktiske ferdigheter før Taliban-pakket blir for mange. En mer omhyggelig formidling av de første actionminuttene kunne vært nok, for man bør absolutt la være å sette realismen på spill.

Steve Jablonsky – Peter Berg og Michael Bays faste musikkomponist – passer ikke helt inn her, men han har selvfølgelig evner nok til å ikke trekke opplevelsen for mye ned.

Som sagt, en ålreit påminnelse om hvilken verden man lever i. Vi nordmenn trenger det i ny og ne.