5
Hjem, sære hjem

Tittel:
I de beste hjem
Sjanger:
Drama, Komedie
Varighet:
1 t. 45 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Kristin Scott Thomas
  • Fabrice Luchini
  • Ernst Umhauer
  • Emmanuelle Seigner
Regissør:
François Ozon

Franskmennene briljerer på skolen igjen. Men denne gangen har eleven regi.

Germain er fransklærer for en klasse uengasjerte 16-åringer. Han gir dem i stiloppgave å skrive om helgen som var, men resultatet fra de fleste elevene er et par setninger om TV-titting og pizzaspising. Fortvilelsen over den franske ungdommens latskap og udugelighet deles med kona under rettingen hjemme. Men de to sperrer opp øynene når Germain leser høyt fra Claudes stil. Claude har skrevet om et besøk hos en klassekamerat, og familielivet innenfor husets fire vegger skildres så levende og litterært godt at de nesten ikke kan tro at en 16-åring står bak.

Tilbake på skolen oppfordrer Germain den talentfulle eleven til å fortsette observasjonene fra medelevens hus, men Claudes tekster blir stadig mer drøye og innviklede. Skillet mellom virkeligheten og Claudes fantasi blir etter hvert utydelig både for fransklæreren og oss som seere. Uansett får observasjonene, som går over i ren spionasje i klassekameratens hjem, konsekvenser for dem begge. Og det er her filmen nærmer seg en thriller i formen. Til slutt kan det nesten bli for mye av det gode, når filmen går over i sitt sykeste parti.

Filmen handler først og fremst om forholdet mellom lærer og elev. Og at hjemlige forhold ikke nødvendigvis samsvarer med prestasjoner på skolen. Men i motsetning til “Klassen” er det her eleven og ikke læreren som etter hvert har “regi” på hendelsene. Kvalitetsmessig er de to filmene like gode – begge filmene er preget av fantastisk skuespill og et svært engasjerende plot.

“I de beste hjem” inneholder i tillegg så mye humor, fiffige kunstreferanser og obskure scener at 1 time og 45 minutter går unna som varme croissanter på den franske rivieraen.