6
Hjertevarm klassiker

Tittel:
Trollmannen fra Oz
Sjanger:
Eventyr, Musikal
Varighet:
1 t. 43 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Judy Garland
  • Ray Bolger
  • Bert Lahr
  • Jack Haley
  • Frank Morgan
  • Margaret Hamilton
Regissør:
Victor Fleming

Ikke alle filmer overlever tiden, men denne enorme produksjonen er evig ung takket være sine sjarmerende karakterer og sin hjertevarme historie. Den fortsetter å fortrylle sitt publikum, 74 år etter premieren.

Denne fantastiske fantasimusikalen fra 1939, basert på en bok av L. Frank Baum, er en av filmhistoriens mest elskede. Og det er forståelig. Til tross for sin alder er den minst like fantastisk i dag, om ikke mer! I dag bruker vi jo mange omveier i vår formidling som de ikke kunne på den tiden. Bare se på de massive kulissene! Tornadoen, sminken, kostymene og sangnumrene. Det er intet mindre enn en utrolig prestasjon.

Til tross for sin suksess og enorme popularitet tjente ikke filmen så mye som produsentene hadde håpet på, noe som skyldes de enorme kostnadene de hadde brukt på produksjonen. Filmen fikk også bare to Oscar-statuetter, dessverre – for sin musikk og den fantastiske sangen “Somewhere Over the Rainbow”. De var rett og slett ganske uheldige siden de måtte konkurrere mot giganten “Tatt av vinden”, som stakk av med flesteparten av prisene det året.

“Trollmannen fra Oz” hander om gårdsjenta Dorothy, som blir spilt av den nydelige Judy Garland. Hun er lei av problemene hun og Toto roter seg bort i på gården i Kansas og bestemmer seg for å rømme hjemmefra. Men hun får fort dårlig samvittighet og skynder seg tilbake til gården. En tornado slår ned og i det hun kommer inn i huset blir hun svimeslått og tornadoen tar med seg både huset, Dorothy og Toto fra det svart-hvite Kansas til det fargerike eventyrlandet Oz i Technicolor.

Med sin dårlige samvittighet for å ha rømt hjemmefra ønsker hun ikke annet enn å returnere til gården i Kansas. Hun får vite at den mektige trollmannen Oz kanskje kan hjelpe henne hjem igjen. På veien “The Yellowbrick Road” som fører til trollmannen møter hun fugleskremselet som ønsker seg hjerne, tinnmannen som ønsker seg hjerte og løven som ønsker seg mot. Sammen må de overvinne den onde (og veldig grønne) heksa fra vest og hennes flyvende aper for å gjøre seg fortjent til å bli belønnet sine ønsker.

Sammen synger de og danser seg gjennom den mørke og farefylte skogen, med herlige sanger som klistrer seg fast til hjernen med en gang. Judy Garland sørger for gåsehud når hun synger “Somewhere Over the Rainbow”, mens de resterende sangene er muntre og sjarmerende til tusen. Personlig er jeg fryktelig glad i sangen “You’re Out of the Woods”, som minner meg om den nydelige stilen i Disneys “Bambi”.

Hvis du ikke forelsker deg i filmen, karakterene og sangene … ja, da har du et nokså kaldt hjerte.