4
Holder det den lover

Tittel:
Promised Land
Sjanger:
Drama
Varighet:
1 t. 46 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Matt Damon
  • John Krasinski
  • Frances McDormand
  • Hal Holbrook
Regissør:
Gus Van Sant

“Promised Land” tar den tida den trenger. Den er ikke så veldig lang, men den har heller ikke hastverk. Kanskje den ikke har så mye å fortelle?

Steve (Matt Damon) og Sue (Frances McDormand) jobber for Global Cross Power Solution. De reiser rundt for å kjøpe til seg retten til å utvinne skifergass fra hagene til folk. De skal nå prøve å overtale innbyggerne i en liten landsby i Pennsylvania til å la seg kjøpe.

Det viser seg å være litt vanskeligere enn vanlig når en ufordragelig sta miljøaktivist, Dustin Noble (John Krasinski), dukker opp for å overbevise innbyggerne om at skifergassutvinning er skumle greier. Kyr dør visstnok av det. Og da er ikke kuvelting noe gøy lenger.

De som har kjennskap til John Krasinski har nok sett han i “The Office”. Der spiller han en jordnær og omgjengelig, dog noe rampete, fyr. I motsetning til alle de andre rollefigurene er han ikke overspilt. Han er en overbevisende mann i gata.

I “Promised Land” er han enda mer ekte, tro det eller ei. Og det er ganske irriterende, for Dustin Noble er en så sta bedreviter atte hjælp! “Someone’s going to get punched in the face soon!” surmuler Steve. Et slikt slag hadde vært rettferdiggjort. Dustin er en inkarnasjon av eplekjekkhet, og Krasinski skal ha mye ære.

Han har skrevet manuset sammen med Matt Damon, og de har åpenbart skreddersydd hverandres roller. Ingen av mitt livs rivaliseringer har føltes så ekte som denne.

“Promised Land” inneholder bilder av natur og kultur i skjønn harmoni, understreket av rolig, atmosfærisk musikk. Filmen synes å ville overbevise om at Dustin Noble har rett. Og det er jo greit nok. Dét er jo et viktig spørsmål.

Men det er ikke så kult.