3
Hollywood bestiller kinesisk

Tittel:
The Great Wall
Sjanger:
Action, Eventyr, Fantasy
Varighet:
1 t. 43 min.
Aldersgrense:
12
Skuespillere:
  • Matt Damon
  • Pedro Pascal
  • Willem Dafoe
  • Tian Jing
  • Andy Lau
Regissør:
Yimou Zhang

“The Great Wall” viser hvor langt Hollywood er villige til å gå for å få hendene nedi kinesiske lommebøker.

Kina har i takt med sin egen økonomiske klassereise de siste tiårene blitt en maktfaktor på filmfronten. Både i form av å ha blitt et stort, nytt marked med lommebøker Hollywood gjerne vil oppi, men også på grunn av den kvalitative og kvantitative veksten av egne filmproduksjoner. I det siste har Kina også sett utover landegrensene. Nærmere bestemt til Hollywood.

I 2011 lagde regissør Ymiou Zhang det historiske dramaet “The Flowers of War”, basert på en roman av den kinesiske forfatteren Geling Yan, men med daværende Batman og evigværende hissigpropp, Christian Bale, i hovedrollen. Men siden ingen andre utenfor Kina lot til å bry seg om den, er det nå Hollywood som har begynt å se til Kina.

Kinesiske skuespillere, regissører og byer var en gjenganger i noen av fjorårets største blockbustere, deriblant “Rogue One”, “Independence Day: Resurgence” og “Now You See Me 2”. I “The Great Wall” tas Kina-importen et steg videre. Kinesiske Zhang er blitt satt til å regissere et storslagent fantasy-actionepos av kinesisk format, med erkeamerikanske Matt Damon foran kameraet og Hollywood-nestorene Tony Gilroy (“Bourne”-filmene») og Edward Zwick (“Blood Diamond”) bak det.

Damon spiller den (dialektmessig langt ifra) skotske leiesoldaten William, som har ankommet Det fjerne østen på leting etter det myteomspunne kruttet en eller annen gang tidlig i det i forrige årtusen. Han blir imidlertid fanget av krigere, og brakt til Den kinesiske mur. Som, utover å være et mesterlig skue for vestlige øyne, beskytter Kina mot en horde blodtørstige monstre landet er i krig med. Og gjett hvem som blir kastet rett inn i smørja?

“The Great Wall” er et slags filmatisk tilsvar til Frankensteins monster: Tilfeldig sammensatt av bruddstykker med de vanligste tropene i amerikansk og kinesisk filmtradisjon. Det er mildt sagt ikke alt som passer like godt sammen.I “The Great Wall” går kinesiske folkeeventyr og deres ekstremt svevende filmspråk hånd i hånd med amerikansk sentimentalisme, kynisme og heltedyrkelse. Filmen det hele resulterer i er imidlertid ikke utelukkende dårlig, mest bisarr og malplassert – lik Frankenstein-kreasjonen selv.

Som kulturell kuriosa er den imidlertid bortimot uovertruffen. Matt Damon brøler seg gjennom halvannen times krigføring mot kaiju-lignende monstre, på en dialekt ingen andre enn beistene han slåss mot vil oppfatte som skotsk, motivert av kinesiske moralprekener om ære og lojalitet hans egen tjenestehistorie vil tilsi at han har fint lite av. Det er nesten umulig å ikke bli underholdt av absurditeten i det hele.

Det er derimot ekstremt vanskelig å ta seriøst som dramatisk fantasy, og dessverre er det nettopp det “The Great Wall” er ment å være. Synd også fordi regissør Zhang hadde fortjent et internasjonalt gjennombrudd. Dessverre er ikke mannen bak “Hero” og “House of Flying Daggers” den brobyggeren mellom amerikansk og kinesisk film “The Great Wall” så sårt hadde trengt.