Hollywoods glansbilde

Årets Oscar-utdeling var totalt blottet for overraskelser og kontroverser.

Ikke at det er noen stor overraskelse heller, for så vidt. Hollywood foretrekker jo at deres fremste hyllest av seg selv går smertefritt, uten innblanding fra frekke verter, politisk ladde takketaler eller andre forstyrrelser.

Så også under nattens Oscar-utdeling, der absolutt alt gikk som alle trodde på forhånd. I og for seg ålreit det, hadde det bare ikke vært for hvor kjedelig og forutsigbart det hele blir for oss som ser på.

Joda, Ellen DeGeneres lagde litt “go’-stemning” da hun bestilte pizza til sultne stjerner i salen. Hennes mesterlige selfie med alle som er noe i Hollywood for tiden (og broren til Lupita Nyong’o), skapte også hurlumhei på sosiale medier.

DeGeneres gjorde det hun kunne med et ellers blodfattig sceneshow, uten at noen av vitsene hennes var i nærheten av å ha like mye brodd som fjorårets Seth MacFarlane-bonanza.

Når det gjelder selve prisutdelingen, var det heller ikke rare grunnen til å hytte med neven. “12 Years a Slave” mottok (velfortjent) prisen for beste film, men fint lite annet. Fjorårets beste film var verken best regissert, best klipt, best spilt (joda, litt) eller best filmet. De fleste prisene føk tyngdekraftens vei, rett ned i fanget på “Gravity”.

Jared Leto stakk også som forventet av med prisen for beste androgyn … unnskyld, mannlige birolle. Kveldens største antydning til en overraskelse kom da Spike Jonze ble nødt til å hente prisen for beste originalmanus for “Her”. Noe som i og for seg var helt greit, det også.

Mest sjokkerende var det kanskje at David O. Russells “American Hustle” stakk av med hele null priser av totalt ti mulige. Både Jennifer Lawrence, Christian Bale, Bradley Cooper og Amy Adams måtte gå tomhendte hjem for innsatsen i skravlefilmen. Jeremy Renner hadde det til gjengjeld sikkert ganske artig.

Det er synd å si at han kanskje var den eneste. Alle oss andre måtte tross alt holde ut fem minutter med U2 og deres “Ordinary Love”.