5
(H)underlig fornøyelig

Tittel:
Kjæledyrenes hemmelige liv
Sjanger:
Animasjon, Familie
Varighet:
1 t. 30 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Regissør:
Chris Renaud
Norske stemmer:
  • Thomas Giertsen
  • Cecilie Steinmann Næss
  • Per Christian Ellefsen
  • Dennis Storhøi

Kjæledyrenes fritid er fascinerende greier.

Illumination Entertainment er animasjonsstudioet som den pågående “Minions”-epidemien en vakker dag vil spores tilbake til. Med “Kjæledyrenes hemmelige liv” viser de imidlertid at de kan lage film om mer enn små overeksponerte raringer i snekkerbukser. Selv om de gule irritasjonsmomentene selvfølgelig dukker opp som forfilm i starten.

“Kjæledyrenes hemmelige liv” røper seg selv i tittelen. Hva driver kjæledyrene våre med når døra har blitt smelt igjen i snutene deres? I filmen følges terrieren Max, som lever livets glade dager i New York med eieren Katie. Helt til Katie drar med seg løshunden Duke inn i livet hans. Max og Duke går selvfølgelig ikke overens med hverandre, men tvinges til å samarbeide når de blir bortkomne under en luftetur med mangelfullt tilsyn. Sammen må de finne veien hjem, en orienteringsløype som blir hakket vanskeligere av at de havner på kant med guerilja-kaninen Snøball – som bygger en hær av eierløse kjæledyr i kloakken under byen.

Det høres kanskje ut som tredje kapittel av “Den utrolige reisen”, eller en animalsk utgave av “Toy Story”. To alfahanner kommer ikke overens, roter seg bort fra hjemmet sitt, må motvillig samarbeide for å finne veien hjem. Lyder kjent? Heldigvis er “Kjæledyrenes hemmelige liv” så absolutt sin egen greie, der både humor og animasjon skiller seg fra Illuminations mer profilerte animasjonskonkurrenter i Pixar, Dreamworks og Disney.

“Kjæledyrenes hemmelige liv” blomstrer nemlig ikke på historiens styrke eller hvor lett det er å relatere seg til turkameratene Max og Duke. Filmen styrke ligger i påfunnene underveis. Sannsynligvis har du allerede bitt deg merke i det beste: Guerilja-kaninen. Med Snøball og hans hær av menneskehatende husdyr har “Kjæledyrenes hemmelige liv” sannsynligvis skapt en av årets beste filmkarakterer. Blandingen av et søtt ytre og en personlighet som best beskrives som et sjeldent møte mellom Snurre Sprett og Che Guevara er bortimot perfekt. Samme superlativ kan for øvrig brukes på Christian Pettersons eminente dubbejobb.

For ja, dubbingen her er strålende. Thomas Giertsen er tilbake i gamet for første gang siden “Shrek” tok kvelden, og Cecilie Steinmann Næss, Dennis Storhøi og Per Christian Ellefsen er bare noen av høydepunktene i en gjennomgående sterk fornorsking av filmen. Det er nesten så man glemmer at Louis C.K, Steve Coogan og Albert Brooks hadde vært alternativene i den amerikanske utgaven.

“Kjæledyrenes hemmelige liv” er en fantasifull animasjonsfilm, der et enkelt skjelett av banal humor og ukomplisert historie får kjøtt på beinet av sterke karakterer og festlige påfunn. For familien finnes det nesten ikke en bedre kombo. Ikke for filmanmeldere i midten av tjueårene heller.