3
Hungrer etter innhold

Tittel:
The Hunger Games: Mockingjay - Part 1
Sjanger:
Action, Eventyr, Science fiction
Varighet:
2 t, 3 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Jennifer Lawrence
  • Josh Hutcherson
  • Liam Hemsworth
  • Woody Harrelson
  • Philip Seymour Hoffman
Regissør:
Francis Lawrence

Prisen for årets mest unødvendige film tilhørte ikke “Transformers: Age of Extinction” likevel.

Jepp, den fjerde runden med tre timer lang monstertruck-robot-krig er faktisk å foretrekke framfor det første innslaget i “The Hunger Games”-finalen.

Filmserien som maktet å utmerke seg, tross tilhørigheten til en sjanger der “Twilight” er nærmeste nabo, har nemlig latt seg smitte av Harry Potters syndrom, og delt den siste boken i Suzanne Collins’ trilogi i to. Neppe noe Magnus Carlsen ville gjort.

Nei, todelingen av “Mockingjay” er ikke noe sjakktrekk, og er sterkt medvirkende til at tenåringsfenomenet som har bemerket seg med tung tematikk, sterk fortellerevne og vampyrfritt karaktergalleri går til grunne nå som det for alvor skulle begynne å ta av.

Vi starter der vi sluttet sist: Katniss Everdeen ble reddet ut fra sin andre omgang i dødslekene, og er nå håndplukket til å lede Panems distrikter i opprøret mot lekenes arrangør, pampene i hovedstaden Capitol. Problemet er bare at Katniss’ lekekamerat og kjæresteemne Peeta holdes som gissel, og brukes i propaganda-øyemed av president Snow. Det må Katniss & co. gjøre noe med.

Scenen er satt. Alt ligger til rette for en storslagen krig om Panems framtid.

I del to, i hvert fall.

Hovedretten serveres nemlig ikke før til neste år. Del en er luftbollene og ventesuppen vi må betale for så lenge.

«The Hunger Games: Mockingjay – Part 1» lider av samme problem som et tilfeldig møte med en gammel klassekamerat på bussen: Den har ingenting interessant å fortelle deg. Denne første finaleomgangen er en to timer lang trommevirvel før et klimaks som aldri kommer: Monoton, meningsløs og fort litt slitsom.

Joda, den dystre tonen, Katniss’ motvillighet mot å være gallionsfigur for opprøret og de svært få, men intense actionscenene er elementer som minner om “The Hunger Games”-serien slik den burde være. Dessverre er ikke minner godt nok.

Det fremste trekkplasteret ved “Mockingjay – Part 1” er fortsatt to timer i selskap med Jennifer Lawrence. Og hun har de fleste sett mer enn nok av på internett allerede.

Lawrence drar det meste av lasset alene. Folk som Woody Harrelson, Philip Seymour Hoffman og Donald Sutherland får liksom aldri lov til å gi nevneverdig drahjelp. Snodig, med tanke på at “Mockingjay – Part 1” har generøse 123 minutter på å fortelle en halv historie.

Første del av “Mockingjay” vil nedtegnes i filmhistorien som spenen regissør Francis Lawrence & co. melket til blods. Slår du opp begrepet «melkeku» i ordboka, vil det fra nå av være stor sannsynlighet for at plakaten til «Mockingjay – Part 1» ligger vedlagt.