Hva f*en, Oscar?

Oscar-nominasjonene er klare. Vi ser nærmere på hvem som kan føle seg snytt.

Morten Tyldum ble i går historisk som første nominerte skandinav i kategorien beste regi for innsatsen i “The Imitation Game”. En bedrift selv ikke Ingmar Bergman oppnådde i sin levetid (tross å ha gjort seg fortjent til det flerfoldige ganger). Og selv om Tyldum sannsynligvis må nøye seg med å høflig applaudere Richard Linklater eller Alejandro González Iñárritu den 22. februar, vil nok 15. januar bli det nærmeste norsk filmindustri kommer en offentlig flaggdag.

Stemningen var nok ikke like i taket i Sverige, der “Turist” gikk glipp av nominasjon for beste fremmedspråklige film. Kleenex-forbruket var likevel størst i Billund. Hele Legoland gikk inn i landesorg fordi storfavoritten “Lego®filmen” ikke ble nominert som beste animasjonsfilm. “Lego®filmen”, en av de mest innovative og fantasirike animasjonsfilmene i nyere tid, måtte vike for mer tradisjonelt oppbygde (*knis*) filmer som “Dragetreneren 2” og “Big Hero 6”.

Når vi først snakker om kleenex: Jennifer Aniston måtte nok også ty til papirlommetørklene da hun ikke mottok nominasjon for “Cake” – en middelmådig film der den tidligere “Friends”-drømmedama gjør en god tolkning som bitter og pilleavhengig kvinne, skal vi tro amerikansk presse.

Verre er det kanskje at David Oyelowo gikk glipp av nominasjon for sin rolle som Martin Luther King Jr. i “Selma”, historien om den afro-amerikanske protestmarsjen for stemmerett i 1965. Heller ikke regissør Ava Duvernay, manusforfatter Paul Webb eller cinematograf Bradford Young ble anerkjent. Likevel mener akademiet at filmen hører hjemme i beste film-kategorien. Pussig det der.

Prisen for største urettferdighet tilhører imidlertid Jake Gyllenhaal, som lot 20 kilo og brune hudtoner ligge hjemme når han dro på jobb i filmen “Nightcrawler”. Gyllenhaal spiller Lou Bloom, et skuelystent utskudd som på nattestid oppsøker og filmer ulykker eller forbrytelser for å selge klippene til pressen.

Gyllenhaal er den beste sosiopaten på film siden Robert DeNiro ga oss Travis Bickle i “Taxi Driver”, men sitter allikevel bare i salen som gjest når Oscar-utdelingen går av stabelen. Selve filmen må nøye seg med en ensom manus-nominasjon. På grensen til skandaløst, med tanke på at akademiet kun har nominert åtte filmer til beste film, til tross for en kapasitet på ti.

For akademiets hat mot David Fincher og Christopher Nolan vil ingen ende ta. Verken “Gone Girl” eller “Interstellar” får spise kirsebær med de store, til tross for å ha scoret toppkarakterer her hos oss. Ikke at vi nødvendigvis skal sette føringer for akademiets valg, selv om tanken er fristende.

Hvilke filmer og skuespillere mener du bør kjenne seg snytt? Rop ut i kommentarfeltet!