6
Hva pokker gjør vi når isvannet kommer?

Tittel:
Beasts of the Southern Wild
Sjanger:
Drama, Eventyr
Varighet:
1 t. 33 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Quvenzahné Wallis
  • Dwight Henry
  • Gina Montana
  • Lowell Landes
  • Levy Easterly
Regissør:
Benh Zeitlin

To debutanter på seks og tretti år leverer et framtidsepos du kan plukke fram og vise til barnebarna dine – om du rekker det før isvannet oversvømmer dem.

Før visning i Norge har “Beasts of the Southern Wild” allerede stukket av med gjeve priser: Fire i Cannes og to på Sundance. Høye forventninger er et dristig utgangspunkt.

Uansett, i “Beasts of the Southern Wild” møter vi seksåringen Hushpuppy (Quvenzahné Wallis). Med en framskjøvet underleppe som vitner om en innbitt holdning viser hun seg som en sta, egenrådig og dyrisk modig liten jente. Faren gir henne simpelthen ingen andre valg. Faren, ja. Den spritglade, hissige, stae Wink (Dwight Henry), som neppe har åpnet ei bok om barneoppdragelse. Han glimter til i kjærlige øyeblikk, men framstilles som en hard jævel med ett mål for øye: Å lære dattera hvordan hun skal overleve når han en gang blir borte. For slik er naturen bygd opp – en gang mister vi alle det som skapte oss.

Far og datter holder til på øya Bathtub utenfor det amerikanske fastland. Her lever de adskilt i hver sin hytte, eller mer presist skur, fylt av brukt hermetikk og husdyr. Mora, “hun som var så pen at vannet begynte å koke da hun entret rommet”, er borte. Borte er også snart Bathtub – det lille samfunnet hvor det pleide å være flere festdager enn noe annet sted i verden.

“De sier at en dag vil det ikke være noe badekar (Bathtub) lenger. Da vil det kun være masse vann”.

Kampene for å overleve står i kø: Bathtub vil snart være oversvømt av isvann fra smeltende breer. Hushpuppy og faren trues også av menneskets natur, i form av fastlandsbeboere som “kun vil deres beste” – inkludere dem i sitt samfunn bak store demninger. Og av farens svake hjerte. Men Hushpuppy, faren og de stae øybeboerne går utfordringene i møte med dyrisk mot. De vil heller dø enn å bli en del av de andre.

Handlingen dateres aldri, men “Beasts of the Southern Wild” framstår som et troverdig framtidsepos. Det til tross for elementer som gigantiske villsvin som får en fantasy-skeptiker til å rynke på nesa, samt en logisk brist eller to. (Uten å være ekspert på biodrivstoff: Hvordan kan du produsere båtdrivstoff på en isolert øy?) Uansett: dette er en virkningsfull, advarende hyllest til naturens uovervinnelige styrke, og en påminnelse om at vi burde bli flinkere til å ta vare på den ene kloden vi har. Hvem vet, kanskje er det slik framtida vår ser ut?

“Universet er satt sammen slik at alt henger sammen. Og når én bit blir ødelagt, raser hele universet sammen”.

Like fullt er dette en film om menneskelige relasjoner og tilhørighet, samt hyllest til menneskets natur med Hushpuppy som et bilde på menneskets styrke og overlevelsesevne. En styrke så stor at du blir usikker på hvem som er sterkest: naturens krefter eller den seks år gamle jenta utstyrt med skitten singlet, posete olashorts og hvite gummistøvler?

Filmdebutant Quvenzahné Wallis’ prestasjon i rollen som Hushpuppy er så sterk at da tårene rant ned kinnene hennes, rant det også en dråpe saltvann ned anmelders kinn. Wallis løftes fram av regissør Benh Zeitlin og Lucy Alibars ypperlige manus – som gjør seg aller best gjennom Hushpuppys indre monologer: Replikker som fanger et barns univers på en moden, men naiv måte.

Regidebutant (!) Zeitlin, som sammen med Dan Romer også har komponert filmens lydspor, har lykkes i å skape et univers du ikke vil gi slipp på. Du veit, den transeaktige følelsen som oppstår når du går ut av kinosalen etter å ha sett en virkelig god film, før den sakte svinner hen i det du entrer Rema 1000 for å sjekke ut ukas middagstilbud.