Hvorfor “Star Wars VII” kan bli bra

En ny “Star Wars” betyr nødvendigvis ikke katastrofe.

Jeg døde litt innvendig da George Lucas i forgårs annonserte at han selger sitt hjertebarn Lucasfilm til Disney for den nette sum av fire milliarder dollar. Men nå som sjokket og vantroen har lagt seg, er det ikke å nekte for at “Star Wars”-universet er en skattekiste av muligheter og potensiale.

Etter den stort sett dårlig mottatte prequel-trilogien, har en stor del av den mest hardkokte “Star Wars”-fansen snudd ryggen mot seriens skaper og primus motor. Så sterk har kritikken vært, at flere jublet høyt for at Lucas ikke lenger skal være involvert på manus, regi og produksjonssiden. Det at Lucas i sin tid skapte universet de så elsker, virker å ha gått ut vinduet i det Jar-Jar Binks åpnet kjeften for første gang.

Kritikken mot Lucas er ikke helt uberettiget. Episode I hadde klare svakheter, men både episode II og særlig III står seg som gode science fiction-filmer, også med merkenavnet “Star Wars” foran seg. Glem alt maset om Hayden Christensen, Jar-Jar og intergalaktiske handelsrettigheter; George Lucas er en dyktig filmskaper, og en utrolig visjonær. Derfor er det godt at Lucas fortsatt har en finger med i spillet som kreativ konsulent. “Star Wars” er ikke “Star Wars” uten George Lucas. Så enkelt er det bare.

Det at Lucas fortsatt vil ha en finger med i spillet er ikke den eneste årsaken til at “Star Wars VII” kan ende opp med å bli et hjertelig gjensyn med galaksen langt, langt borte. En annen grunn er at det nettopp er Disney som har kjøpt opp Lucasfilm, et selskap som er kjent for ikke å tukle så mye med suksessoppskriftene. Se bare på Marvel, som Disney kjøpte for en tilsvarende sum som Lucasfilm i 2009. Etter Disneys inntreden har selskapet fått holde på slik de vil, og resultatet har vært filmer som “The Avengers” og “Captain America: The First Avenger”. For mange kokker på kjøkkenet blir bare rot, noe Disney virker å ha skjønt.

Episode VII, VIII og IX har vært planlagt lenge. Opprinnelig hadde Lucas sett for en seg en saga i 12 deler, og ryktet går om at han har en kontur av en historie for de neste tre filmene – med stort sett nye karakterer i hovedrollene. Dette er et tveegget sverd. Jeg tror ingen har interesse av å se “Star Wars senior”, og nye rollefigurer kan være en god måte å fornye serien mot et nytt publikum. Men hva da med oss som kjenner “Star Wars” som eventyrene til Han, Luke og Leia? Dette vil utvilsomt bli filmenes største utfordring, men kanskje vil et gjensyn med en eller flere av våre gamle helter i mindre eller større roller være nok til å tilfredsstille “gamlefansen”.

Så blir unektelig spørsmålet: Hvem skal lage dette? Dette er alfa og omega. Hvem har visjonen og fortellergleden til å begi seg ut på et så stort prosjekt som dette? Steven Spielberg har lenge hatt lyst til å lage en “Star Wars”-film. Om han er ledig, bør Disney kjenne sin besøkelsestid. Et annet godt valg kan være Neill Blomkamp, som klarte kunststykket å fornye sci-fi-sjangeren med “District 9″. Kanskje også en Peter Jackson kunne gitt “Star Wars” en ny giv med sin barnlige fortellerglede og engasjement.

Uansett regissør, manus og skuespillere skal vi ikke glemme at “Star Wars” er og blir “Star Wars”. Uansett hvor håpløst eller fantastisk resultatet måtte bli, kommer folk til å strømme til kinoene. Det er vel det eneste man kan si med sikkerhet om “Star Wars”-sagaens fremtid.

Share this: