5
Hyperaktiv, heidundrende science-fiction

Tittel:
Familien Robinson
Sjanger:
Animasjon
Varighet:
1 t. 45 min
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Regissør:
Stephen Anderson
Originalstemmer:
  • Angela Bassett
  • Daniel Hansen
  • Jordan Fry
  • Matthew Josten
Norske stemmer:
  • Anne Ryg
  • Julian H. Mæhlen
  • Ola H. Mæhlen
  • Christian Skolmen

En trivelig overraskelse.

Før i tiden var Disney-navnet forbundet med kvalitet, og i forfilmen “Båtbyggere” fra 1938, der Mikke, Langbein og Donald er i sving, kan vi virkelig se hva Disney sto for i sine velmaktsdager. I de senere år har det imidlertid dukket opp mye rart fra den kanten, og maniske “Lille Kylling”, som kunne “nytes” på kino for halvannet år siden, var ikke mye å skrive hjem om. Forventningene var derfor ikke på topp denne gangen – hvilket for så vidt var like greit. Trivelige overraskelser er nemlig ikke å forakte.

Hovedpersonen i “Familien Robinson” er tolvåringen Lewis. Han ble overlatt til et barnehjem da han var baby, og er fremdeles stuck der. Adoptivforeldre er ikke enkelt å finne, særlig om man er en oppfinner av rang som stadig skremmer bort mulig slekt med mislykkede eksperimenter. Så får Lewis en briljant idé …

For å si det enkelt handler det om en minneskanner, drømmen om mor og en vitenskapskonkurranse. Ja, og en gutt fra fremtiden, en tidsmaskin, en vilter familie og en slem mann med bowlerhatt. Tenk “Tilbake til fremtiden” blandet med en ørliten (og barnevennlig) dose zombiefilm (uten splattereffekter), og du har noe å spinne videre på.

Det går i hundre, men historien blir sjelden for slitsom – og aldri sjarmløs. Et litt roligere tempo i enkelte sekvenser, som når Robinson-familien introduseres, kunne gjort seg, men pytt, pytt. Karakterene er kule, og selv om ikke alle i alle aldre vil få med seg absolutt alt alltid (puh), vil de fleste få med seg nok til å ha det gøy – trolig med unntak av de aller minste.

Dessuten er dubbingen god! Moralen er ikke påtrengende, og den tydelige hommagen til Walt Disney er egentlig bare trivelig.