4
Hypp på å se en firkant i 3D?

Tittel:
SvampeBob Firkant Filmen - Svamp på land
Sjanger:
Animasjon, Familie
Varighet:
1 t. 34 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Regissør:
Paul Tibbitt
Originalstemmer:
  • Tom Kenny
  • Clancy Brown
  • Bill Fagerbakke
  • Mr. Lawrence
Norske stemmer:
  • Trond Teigen
  • Helge Winther-Larsen
  • Stig Henrik Hoff
  • Simen Sand

Gratulerer med oversettelsen! Og filmen, da.

Om du ikke har barn, eller en god brukerdose LSD liggende, er vel sannsynligheten liten for at du innkasserer billett til “SvampeBob Firkant Filmen – Svamp på land” av egen fri vilje. Det er dermed ikke sagt at du ikke burde.

For selv om filmen skilter med den verste titteloversettelsen i nyere norsk kinohistorie, er innholdet faktisk langt bedre enn den bedritne grammatikken den kommer i.

Slapp av, Pixar kan fortsatt sove rolig om nettene. “Svamp på land” er ikke noe nytt animert mesterstykke. Det den imidlertid ér, er en animasjonsfilm som ikke gjør seg bort i konkurranse med “Big Hero 6” og “Sauen Shaun”. Slettes ikke så verst, spør du meg.

Spesielt når konseptet bak bør betegnes som en helaftens syretripp for hele familien.

Premisset er enkelt. Så enkelt at det bare tok tre manusforfattere til å få det ned på papiret. Vi besøker nok en gang undervannsbyen Bikinibunnen, der samtlige innsvømmere livnærer seg på krabbeburgerne vår mann SvampeBob steker i arbeidstiden. Når så den superhemmelige oppskriften til burgerne forsvinner på mystisk vis, bryter samfunnet fort ut i “1984”-modus. SvampeBob hyrer derfor inn nærmeste vennekrets for å finne oppskriften. Mon tro om han lykkes.

Før vi går videre: Filmen lyver deg opp i ansiktet. Alt promomateriale har hintet til at dette vil være en tredimensjonal SvampeBob på besøk over vannflaten. Noe det forsåvidt også er, skarve 85 minutter inn i filmen. Det hele starter nemlig temmelig så håndtegnet.

Og godt er det. “Svamp på land” er nemlig på sitt morsomste når meterne over havet har minustegn i forkant. Nede på havbunnen finner vi perler i form av satire og vittige ordspill, før den forhåndsvarslede landgangen finner sted og drar det hele ned i slapstick-toalettet.

La det heller ikke være noen tvil om at “Svamp på land” er et kontinuerlig epilepsi-anfall. De fargesprakende figurene flyr ustanselig mot netthinnen din i alle deres tre dimensjoner. Sikkert moro for unga. Og regnskapstallene til Paracet-konsernet.

Trass i at den om tjue år vil stå ansvarlig for en hel generasjon med analfabete stonere, er det vanskelig å ikke anbefale “Svamp på land” som familieunderholdning. Treffsikker humor, sprø figurer og et vidunderlig skrudd univers gjør nemlig SvampeBobs landgang til en solid opptur.