4
I skyggen av sin forgjenger

Tittel:
The Matrix Reloaded
Sjanger:
Action, Science fiction
Varighet:
2 t. 18 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Keanu Reeves
  • Laurence Fishburne
  • Carrie-Anne Moss
  • Hugo Weaving
  • Jada Pinkett Smith
  • Monica Bellucci
Regissør:
Andy Wachowski, Larry Wachowski

Det er vanskelig å følge opp en film med et så fantastisk plott som “The Matrix”, når kruttet allerede er brent opp.

Vi i filmsnakk.no plukker ned eldre filmserier fra hylla. Denne uka ser vi på “The Matrix”, og dette er anmeldelsen av film nummer to.

“The Matrix Reloaded” kom snaue fire år etter den originale Matrix-filmen. Det har gått seks måneder siden Neo (Keanu Reeves) ble frigitt fra The Matrix og ble en del av opprørsstyrken mot maskinene og slaveregimet de fleste menneskene på jorden lever helt uvitende under. Han har frigitt mange mennesker som alle bor i den eneste gjenværende menneskebyen i verden, Zion. Den befinner seg flere hundre kilometer under jordoverflaten og eneste vei ut og inn er flyvende skip. Men maskinene har fått nyss om byen og sender sine kampdroner for å knekke opprøret en gang for alle. De anslår at de har omtrent 72 timer til 250.000 droner inntar byen.

Mens Zion forbereder seg på kamp må Neo, Morpheus (Laurence Fishburne) og Trinity (Carrie-Anne Moss) inn i The Matrix for å finne svar på hvordan krigen kan ende. Der møter de selvsagt trøbbel. Neo må bekjempe agent Smith (Hugo Weaving), som var del av et program i The Matrix spesielt designet for å kvitte seg med opprørerne, men etter at han blir stoppet av Neos spesielle krefter i den første filmen og svekkes, begynner han å kopiere seg selv ukontrollerbart og det blir tøffere for Neo å håndtere ham. I tillegg sliter Neo med at han ser Trinity, som han har utviklet er sterkt kjærlighetsforhold til, dø i en virkelighetsnær drøm.

“The Matrix Reloaded” sliter mest under de enorme forventningene som skapes etter den første filmen. Selv om det er fortsettelsen på den samme historien som fortelles her, er det fantastiske plottet allerede kjent og fortsettelsen skaper ikke de samme tankeprosessene og grøsningene som den første filmen i serien så stilfullt og genialt fikk fram hos seeren.

Filmen er generelt veldig annerledes og mer usannsynlig. Kjærlighetsforholdet mellom Trinity og Neo får mer oppmerksomhet og blir i enkelte scener tåpelig. På mange måter virker effektene ikke like bra som i den første filmen, noe som er spesielt med tanke på at det har gått fire år med utvikling av ny teknologi i mellomtiden.

“The Matrix Reloaded” er i seg selv en ganske ålreit film, men den sliter på samme måte som mange oppfølgere gjør. Men hvis man i stedet ser på filmene som en helhet er film nummer to en helt grei fortsettelse på fortellingen.

“The Matrix”-serien er i likhet med for eksempel “Ringenes herre” en tredelt fortelling der enden på første film blir fulgt opp i begynnelsen av den andre filmen, og det samme med film nummer tre. På grunn av dette må man vurdere serien, ikke bare som enkeltstående filmer, men også som en helhet. Regissørduoen Andy og Lana (Larry den gangen) Wachowski, som også har skrevet manus, har skapt en egen verden, og selv om filmen ikke har så mange spennende elementer som den første Matrix-filmen, har “The Matrix Reloaded” svært få kjedelige øyeblikk og underholdningsverdien er fortsatt høy.